Schimbări majore în sănătate

Amenzi usturătoare pentru cei care nu merg anual la medic

Vineri, 28 Martie 2014
1476
Deși trebuia să intre în vigoare de la 1 aprilie, noul pachet de servicii medicale de bază urmează să fie aplicat abia începând cu 1 mai. Astfel,  consultațiile, spitalizarea și analizele medicale se vor putea face după noi criterii, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății. 


Proiectul referitor la pachetul de servicii medicale de bază a fost prezentat pentru prima dată la începutul lunii octombrie 2013, însă dezbaterile publice au prelungit termenul de aplicare pentru 1 mai 2014.
Conform proiectului, pachetul de bază va include un pachet suplimentar pentru programele naționale destinate cancerului, diabetului, HIV, tuberculoză, dar și gratuitate la vaccinarea pneumococică a copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 24 de luni. Pe de altă parte, pacienții care nu se prezintă la controalele medicale anuale pentru prevenție, vor fi puși să plătească amenzi. 


Gratuități pentru pacienții peste 40 de ani
Potrivit reprezentanților din sănătate, peste 40% din totalul internărilor sunt nejustificate și ar putea fi rezolvate fie în ambulatoriu, fie la medicii de familie. În acest fel, se vor elimina atât aglomerația din spitale, dar și cheltuielile suplimentare. Pentru ca pacienții să se poată îndrepta, însă, către medicina prespitalicească, pachetul de bază va conține mai multe gratuități. Acestea vor viza în primul rând pacienții trecuți de 40 de ani.
Astfel, adulții de până la 40 de ani beneficiază, o dată la trei ani, de una - două consultații succesive la medicul de familie și un set de investigații, în funcție de vârstă și de sex.
Acest set de investigații va include consultații pentru cardiologie, ginecologie,  servicii preventive contra cancerului colo-rectal. Femeile de peste 50 de ani pot face, la fiecare doi ani, ecografie de sân și mamografie, pentru a preveni cancerul mamar, investigații de care beneficiază, în prezent, doar pacientele cu risc.


Va crește rolul medicilor de familie
Pentru a reduce numărul internărilor, noua lege prevede mai multe sarcini pentru medicul de familie. Astfel, medicul de familie va acorda servicii pentru boli prioritare: diabet, boli cardio-vasculare sau cancer. 
În plus, medicii de familie pot face gărzi la domiciliu, gărzi în centre multifuncționale, spitale rurale și urbane sau centre de permanență. 
Tot pentru eficientizarea sistemului, aceștia vor acorda asistență pentru copii și adolescenți, investigații paraclinice pentru gravidele înscrise la un medic de familie, dar și servicii de laborator.
Potrivit fostului ministru al sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează spitalizarea unui singur pacient cu 1.800 de lei, în timp ce în ambulatoriu, serviciile medicale primesc un maxim de decontare de 100 de lei. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2276 secunde