Am ales să fac avort. Care sunt urmările?

781
1
Am ales să fac avort. Care sunt urmările? - dobremihaelaginecolog-1376327579.jpg

Articole de la același autor

Deși nimeni nu poate îngrădi libertatea unei femei de a alege ce să facă cu propriul corp, alegerea trebuie să vină după ce ea este sigură că a luat decizia cea mai corectă, dar și de consecințele ei. Așa cum se întâmplă și în cazul avortului la cerere, cum îl numesc medicii, și care, dincolo de faptul că este considerat de mulți un act imoral, implică și riscuri care ar putea fi evitate dacă fiecare femeie activă sexual ar avea grijă să se protejeze. 

"Avortul nu este o metodă contraceptivă!"

Deși medicina a evoluat, iar specialiștii caută să utilizeze metode cât mai moderne și mai practice de rezolvare a problemelor medicale, intervențiile de orice natură implică extrem de multe riscuri. Una dintre aceste situații este avortul, o metodă chirurgicală în cazul căreia pot interveni situații nefericite care să pună în pericol viața și sănătatea femeii.

Din perspectivă medicală, această intervenție implică o pregătire minuțioasă pentru a evita probleme ca septicemia sau perforația uterină.

"Avortul nu este o metodă contraceptivă! Implicațiile asupra organismului femeii sunt majore, mai ales dacă înainte de intervenție nu se realizează teste specifice care să indice dacă femeia este sau nu aptă pentru a suporta un avort. Cel mai important este că procedura de chiuretaj poate să înfunde trompele, indiferent dacă femeia a avut sau nu vreo sarcină și indiferent la ce vârstă se face avortul. Dacă vorbim de prima sarcină, când se intervine este cu atât mai periculos pentru că trompele nu s-au dilatat o dată cu o sarcină anterioară, iar acest lucru poate conduce foarte ușor la infertilitatea prin obstrucție tubară, un diagnostic greu de tratat", explică dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie.

Când situația se complică

Avortul are complicații și în timpul procedurii și după terminarea ei, spune medicul. Pe lângă faptul că poate apărea oricând o infecție în organism, pacienta poate să nu suporte, de exemplu, anestezia.

"Manevra este una «oarbă», pentru că, practic, se lucrează cu ochiul liber cu niște ustensile chirurgicale într-un mediu extrem de sensibil. De aceea, există și situații în care, fără rea voință, medicul să facă o perforație uterină, accident care implică automat o a doua intervenție chirurgicală pentru a coase uterul.

O altă problemă de luat în seamă este anestezia. Nu toate pacientele o pot suporta și nu au un organism apt să reziste unui astfel de drog. Multe dintre ele nu înțeleg de ce înainte de a interveni le prescriu o serie de analize și investigații me-dicale. E adevărat că și aici intervin probleme datorate sistemului. Dacă le trimit la medicul de familie, analizele se pot face în general abia la interval de o lună, ceea ce nu ajută la nimic, pentru că sarcina continuă să se dezvolte. Dacă trebuie să le plătească din buzu-narul propriu, acceptă greu, pentru că sunt costisitoare, iar asta nu face decât să complice și mai mult situația. Din păcate, principala complicație este metroanexita, care reprezintă inflamația ovarelor și care se tratează destul de greu", completează medicul.

Alegerea cea mai simplă: informația

Asumarea unei relații trebuie făcută cu cap, spune medicul. Ea trebuie să implice inclusiv protecția împotriva unei sarcini nedorite și odată cu asta și a tuturor riscurilor care intervin prin ea.

"Când ai o relație și implicit o viață sexuală activă, însă nu ai suficiente informații pentru a te feri de astfel de probleme, poți alege fără jenă să te adresezi unui medic specialist sau unui cabinet de planning familial. În acest fel, vei găsi cea mai potrivită metodă de contracepție și cea mai simplă metodă de a-ți proteja sănătatea și psihicul deopotrivă", mai spune dr. Mihaela Dobre.

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Campioni la… avorturi!
Pagina a fost generata in 0.4083 secunde