Alunițele traumatizate pot ascunde diferite forme de cancer

1674
De Ziua Europeană pentru Depistarea Melanomului - Euro Melanoma Day, marcată ieri, medicii dermatologi constănțeni au făcut teste gratuite pentru cancerul de piele. În urma unei programări, constănțenii au beneficiat de un screening cutanat gratuit în vederea depistării leziunilor precanceroase sau cancere cutanate. Astfel, medicii dermatologi au examinat alunițele de pe corp, rezultatele consultațiilor fiind îngrijorătoare. Într-o oră, dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a consultat șapte pacienți, depistând două cazuri de cancer, dintre care un carcinom bazocelular - o formă clinico-evolutivă de cancer cutanat și o precanceroză - reprezentată de o cheratoză actinică la o persoană vârstnică.

Persoanele cu pielea deschisă, predispuse alunițelor
Alunițele sunt formațiuni pigmentare sau nepigmentare, de forme, dimensiuni și culori diferite, ce apar ca urmare a acumulărilor de melanocite la nivelul pielii. Specialistul ne-a spus că nu există persoană care să nu aibă cel puțin o aluniță pe corp care, dacă este traumatizată fie prin frecare cu obiecte de îmbrăcăminte, fie de ultraviolete poate avea efect cancerigen. Aluni-țele pun probleme nu atât prin frecarea de îmbrăcăminte, cât prin ștergerea cu prosopul după baie. După duș, oamenii se șterg la repezeală cu prosopul prin frecare, moment în care alunițele pot fi iritate.
"Scopul clar al acestei campanii este de a informa pacienții și de a le recomanda produse de fotoproecție cu care să se protejeze pe zonele fotoexpuse sau chiar pe toată suprafața pielii atunci când merg la plajă", a explicat dr. Gheorghe Nicola.
Nu toate petele maronii de pe piele sunt alunițe. Pot fi vase de sânge, cheratoze actinice, leziuni ce apar ca urmare a expunerii la soare sau papiloame, ne-a spus specialistul.
Deși v-ați expus la soare în urmă cu mai mulți ani, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, faptul că nu ați folosit produse de fotoprotecție corespunzătoare a cauzat apariția diferitor semne pe piele. Potrivit dermatologului, nu toate petele maronii pun probleme, "ele pot fi scoase în funcție de topografie, localizare și vârstă, fie la dermatolog, fie la chirurg, chiar și chirurg plastician dacă doriți ca prejudiciul estetic să fie minim".
Persoanele care au pielea albă și foarte albă și care se expun la soare în orele de vârf și fără a folosi creme cu factor de protecție prezintă un risc crescut de a transforma alunițele în formațiuni cu un risc crescut de cancer.

Decolteul și brațele, zonele unde apar cele mai multe alunițe
Atunci când mergeți la dermatolog pentru o analiză a alunițelor de pe piele, medicul examinează zonele fotoexpuse, unde soarele ar fi putut determina agravarea unor nervi pigmentari neexistenți. Potrivit dr. Nicola, "zonele traumatizabile sunt marginea pantalonului la bărbați, iar la femei zona de lângă breteaua sutienului, precum și porțiunile de piele unde îmbrăcămintea strâmtă poate să cauzeze o iritare, o traumatizare a leziunilor prin frecare".
Nervii pigmentari pot exista oriunde pe suprafața pielii, dar mai ales pe zone fotoexpuse: decolteu, față, antebrațe, braț, la femei și gambe.
După centralizarea datelor, medicii dermatologi vor anunța câte forme de cancer de piele au depistat și care este poziția Constanței la nivel național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6181 secunde