Alimentația de post este sănătoasă doar dacă este și diversificată

4862
Alimentația de post este sănătoasă doar dacă este și diversificată - 790d653b5a66d5df7c67ec576e9e8f9a.jpg

Articole de la același autor

În perioada premergătoare Crăciunului persoanele credincioase aleg să țină post. În semn de pioșe-nie sau sacrificiu, indiferent care este însemnătatea, postul reprezintă în mod tradițional o serie de reguli din punct de vedere moral și spiritual, dar mai ales alimentar. Postul îi îndeamnă pe oameni să reflecte asupra propriei stări spirituale, pentru ca sfârșirea acestei perioade să culmineze cu modificarea spirituală a oamenilor.
Se ridică însă întrebarea dacă alimentația permisă în timpul postului poate asigura o funcționare normală a organismului. Părerea unanimă a medicilor este că dieta vegetariană este suficientă, cu condiția să fie diversificată și să includă fructe, legume, cereale, nuci, semințe. Dacă se respectă anumite reguli de alimentație, o asemenea dietă, din care lipsesc alimentele de origine animală, acoperă necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale indispensabile organismu-lui. "Din păcate, cei mai mulți oameni vor să postească, dar sunt numai cu gândul la mâncare. De frica foamei, mănâncă tot ce le iese în cale, sigur fără carne și brânză. Astfel că alimentele de bază din post sunt pentru foarte mulți cartofii prăjiți și tipuri variate de foietaj, cumpărate de oriunde", a declarat dr. Simona Tivadar, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Proteine sănătoase din legume
Medicul avertizează că nimic nu este mai greșit decât aceste două tipuri de alimente cu un aport crescut de grăsimi vegetale hidrogenate. "În Statele Unite ale Americii, dar și în Europa civilizată este o adevărată campanie împotriva fast food-urilor care utilizează uleiul de palmier și de cocos, întrucât grăsimile vegetale hidrogenate, care au invadat piața românească, favorizează îmbătrânirea prematură a vaselor de sânge și formarea unor «dopuri» de grăsime", a mai spus Simona Tivadar.
Proteinele se găsesc în toate alimentele, cu excepția zahărului și a grăsimilor pure. Pâinea, cartofii, orezul, mazărea, fasolea, soia, lintea asigură un aport suficient de proteine în perioada postului. Glucidele se găsesc în zahăr, în miere și în toate vegetalele, în diferite proporții. Cele mai nesănătoase glucide sunt cele rafinate, din zahăr și din produsele derivate. Lipidele sunt prezente în cantități mici în alimentele vegetale. Excepție fac uleiurile (măsline, floarea soarelui, dovleac, porumb, etc), dar și acestea conțin lipide mai sănătoase decât grăsimile animale. Este cunoscut faptul că lipidele, în special cele animale și colesterolul, favorizează bolile cardiovasculare și obezitatea. Postul este o perioadă în care riscurile cardiovasculare scad.

Suplimente de vitamine
Vitaminele sunt, în marea lor majoritate, conținute în alimentele vegetale, în special în cele proaspete. Excepții sunt vitamina D, care nu se găsește în plante, și vitamina B 12, care se găsește în cantități mici, insuficiente. Pe durata postului este bine să se consume suplimente din cele două vitamine. Mineralele necesare organismului, cum sunt calciul, magneziul, zincul și fierul se găsesc în cantități sufi-ciente în alimentele de post. Nu este recomandat consumul băuturilor dulci, deoarece acestea sporesc secreția de insulină și senzația de foame.
Chiar dacă proteinele vegetale nu pot substitui rolul celor animale, lipsa acestora din urmă din organism, timp de 40 de zile, nu este catastrofală, mai ales dacă alimentele consumate sunt bine preparate. "Cele mai mari cantități de proteine vegetale sunt conținute de fasole, ciu-perci, alune, porumb, mazăre și soia. Este recomandat și consumul de cartofi fierți sau copți, mâncare și ciorbă, conopidă, brocoli sau ghiveci de legume cu morcov și țelină, rețete cât mai sănătoase din legume și fructe", a specificat medicul nutriționist.
În concluzie, dieta de post nu numai că asigură tot necesarul nutritiv și caloric al organismului, dar este și mai sănătoasă decât alimentația obișnuită și are efecte benefice atât asupra trupului cât și asupra sufletului. Înainte de a vă decide să țineți post este bine să consultați totuși un medic care să vă asigure că starea dumneavoastră de sănătate vă permite acest lucru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4354 secunde