Alertă printre mămici! O boală teribilă le provoacă celor mici dureri groaznice

1137
1
Alertă printre mămici! O boală teribilă le provoacă celor mici dureri groaznice - fondmeningita-1473432980.jpg

Articole recomandate

Începutul noului an școlar pare a fi perturbat de bolile ce îi afectează pe cei mici și le strică pofta de școală. O nouă boală, care provoacă dureri cumplite, se răspândește printre copilași. Despre meningită este vorba, o boală gravă, de urgență majoră, care afectează creierul. Această boală poate debuta brusc, fără semne de avertizare, alteori afecțiunea prezintă simptomele unei răceli, inițial, sau ale unei infecțiii sinuzale severe.

La Spitalul Județean, odată cu începutul lunii septembrie, au apărut numeroase cazuri de copii cu simptome specifice meningitei.

"Copilul meu cel mare este internat la Spitalul Județean, suspect de meningită. Mâine (n.r. - sâmbătă) este programat pentru puncție, la Spitalul de Boli Infecțioase", a declarat Mariana Stase, din Constanța.

Această boală contagioasă, extrem de gravă, poate fi de două feluri: virală, care apare mai des și este specifică toamnei (este provocată de enterovirusuri, cel mai frecvent, iar cu tratament adecvat, simp-tomele dispar în aproximativ două săptămâni) și bacteriană, o formă severă și mult mai rar întâlnită.

"Meningita bacteriană este gravă. Infecția poate ajunge, prin sânge, la lichidul cefalorahidian și la meninge. Preșcolarii sunt predispuși, deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat corespunzător. Meningita trebuie depistată cât mai precoce, pentru că tratamentul trebuie inițiat rapid, cu scopul de a nu rămâne copilul cu sechele. Pentru acest lucru, este nevoie de vindecare rapidă. Meningita poate fi contactată prin tuse, strănut ori prin folosirea veselei la comun, însă doar copiii cu sistemul imunitar slăbit o contactează", explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

Dureri de cap insuportabile

Principalele simptome ale meningitei sunt: dureri de cap puternice, febră, vărsături, copilul nu poate să își atingă pieptul cu bărbița, pierderea apetitului, sensibilitate la lumină și zgomot, somnolență, erupții pe piele și chiar convulsii.

Pentru a se pune un diagnostic corect, medicii specialiști recurg la puncție, pentru examinarea lichidului cefalorahidian. Această procedură stabilește dacă într-adevăr este vorba de meningită sau nu. Puncția nu este periculoasă, spun specialiștii, iar durerea se identifică cu cea a unei simple injecții, iar pe lângă durerile de cap crunte, pe care le simte copilul, poate nici nu va mai simți înțepătura sau, cel puțin, nu o va percepe ca o durere importantă.

"Și băiețelul meu a făcut meningită. A avut dureri groaznice de cap, încât nu a simțit așa de tare înțepătura de la puncție. După puncție, a dormit șase ore fără să se miște, i-a eliberat presiunea și nu a mai avut dureri de cap. În schimb, a făcut o rană urâtă la mână, din cauză că s-a spart vena și a curs perfuzia cu Manitol pe lângă și, practic, i-a ars pielea", a declarat Mirela Moldovan.

Metode de prevenire a meningitei

Una dintre metodele de prevenire a meningitei este vaccinul antimeningită, însă acesta nu este prevăzut în schema de vaccinare indicată de Ministerul Sănătății. Însă, dacă doriți să îi faceți celui mic acest vaccin, puteți discuta cu medicul de familie despre cum trebuie să procedați.

Altfel, potrivit specialiștilor, pentru a preveni meningita, trebuie ca cei mici, dar și părinții să aibă o igienă strictă a mâinilor. Fructele și legumele trebuie spălate temeinic, iar obiectele pe care cel mic le poate duce la gură trebuie dezinfectate periodic. Dacă aveți animale de companie, este obligatoriu ca cei mici să se spele pe mâini după ce s-au jucat cu ele. De asemenea, a se evita mall-urile și locurile de joacă închise, precum și contactul cu persoanele bolnave. 

Comentează știrea

bunicii
10 septembrie 2016
mamici?

le dorim la mamicile mincinoase sa aibe parte de copii grav bolnavi!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6059 secunde