Maxima zilei: "Dacă într-o zi simți un gol mare în stomac... mănâncă, căci sigur ți-e foame!". J

Alcoolul poate provoca paralizie

3841
Orice persoană mai bea din când în când "câte un păhărel", mai ales în perioada sărbătorilor și la ocaziile speciale. Însă lucrul care face diferența între cei care se cinstesc ocazional și cei pentru care băutura devine parte a vieții lor este frecvența cu care o persoană consumă alcool. Din cauza lipsei de informare despre efectele devastatoare ale alcoolului asupra existenței noastre, tot mai multe persoane cad în patima băuturii, iar mulți dintre ei nu mai au cale de întoarcere.

În primul rând, este greșit să credem că, odată ce am cedat în fața unui viciu, vom fi capabili să ne păstrăm capul limpede. Ca în cazul oricărui alt drog, alcoolul, contrar părerii generale, creează dependență.
După droguri, alcoolul este cel mai periculos viciu, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere al relațiilor cu semenii, întrucât poate favoriza izolarea persoanei în cauză.
"Alcoolul este ca orice alt drog, creează dependență și are efecte negative atât asupra sănătății, cât și asupra vieții de familie. Persoana alcoolică poate deveni agresivă, are tulburări de comportament și acest lucru îi poate îndepărta pe cei din jurul lui. Alcoolul te distruge ca persoană și îți afectează și familia" , ne-a spus Mihaela Iaco-vache, medic neurolog.
Efectele consumului constant de alcool asupra creierului sunt numeroase, iar cele mai grave apar, de obicei, după 10-15 ani de dependență: manifestări ale epilepsiei, tulburări de sensibilitate sau chiar paralizie.
"Alcoolul intră pe mecanismele chimice ale creierului, provocând leziuni ale creierului care sunt ireversibile. După 15 ani de consum de alcool, constant, sistemul nervos central este afectat, laolaltă cu nervii periferici. Poate apărea și atrofierea mușchilor, dar poate cel mai grav este că alcoolismul poate duce la moarte, prin epilepsie" , a adăugat medicul.
Nu numai bărbații sunt predispuși la dezvoltarea unei forme de alcoolism, ci și femeile, în principal din cauza proastei informări asupra efectelor alcoolului și a lipsei educației antialcool din învățământ, spune medicul specialist. "Vin în general pacienți de la 30 de ani până la vârsta a treia. Sunt și femei și bărbați, nu mai contează sexul pacientului, în ultimul timp", ne-a explicat specialistul.

Suportul moral, cheia tratamentelor împotriva dependenței de alcool
Chiar dacă alcoolismul nu poate fi întotdeauna prevenit, asta nu înseamnă că nu poate fi tratat cu succes. Cea mai eficientă formă de terapie rămâne, se pare, participarea la întâlnirile grupurilor de susținere ale alcoolicilor, întrucât factorul psihologic este, în cazul lor, esențial. Spre deosebire de tratamentele aplicate în cazul altor dependențe, cea mai mare eficiență o are tot susținerea psihologică. "Alcoolicii au nevoie de multă susținere. Suportul psihologic este foarte necesar dacă vor să se lase de băutură. De asemenea, este foarte importantă și voința. Dacă își doresc cu adevărat, pot reuși să abandoneze viciul", a mai spus medicul neurolog.
Atunci când o persoană iubitoare de băutură ajunge în situații extreme, de tipul comei alcoolice, care se instalează atunci când nivelul de alcool suportat de către organism este depășit cu mult, recuperarea poate fi dificilă, dar nu imposibilă.
După o comă alcoolică, multe persoane au șanse sporite să își revină complet, atâta timp cât își doresc cu adevărat. Unii pacienți pot rămâne cu sechele ale creierului, cu crize epileptice ce se manifestă periodic, alții se pot confrunta cu o imunitate sporită la sedative, ceea ce poate îngreuna procesul vindecării. "Dacă nu mai beau deloc, adică nu mai pun o picătură de alcool în gură, pacienții își pot reveni complet. Există șanse mari să se trateze pentru cei care se abțin de la băutură, atâta timp cât urmează și o alimentație corectă, iau vitamine și așa mai departe", ne încurajează medicul.
Cu alte cuvinte, este la fel ca în cazul tutunului: evitarea consumării produsului care ne dă dependență este esențială.
Consecințele mult temute ale alcoolismului sunt complicațiile severe ale viciului în cauză, care sunt ireversibile. "Foarte frecvente sunt sechelele epileptice și leziunile creierului mic, iar dintre cele mai grave amintim mielinoliza central pontină, boală care afectează o zonă a creierului mic și poate duce la paralizie parțială sau totală și maladia Korsakoff, în cazul căreia pacienții au halucinații și nu-și mai amintesc ce făceau cu puțin timp înainte" , avertizează medicul.
Sindromul Delirium Tremens, de asemenea foarte frecvent în cadrul alcoolismului, nu este nici el de ignorat. Se manifestă prin agitație, crize epileptice, tremur, agresivitate sporită, toate însoțite de tulburări de comportament.
Ca în cazul altor vicii, alcoolismul poate fi prevenit, iar pentru ca inițiativele dumneavoastră de a învinge dependența să aibă un final fericit este important să rămâneți tot timpul la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul vostru și să nu alegeți alcoolul ca o cale de a scăpa de problemele zilnice, pentru că riscați să obțineți exact contrariul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8376 secunde