Ai senzație de greață? Atenție, poți suferi de boli grave!

4127
Ai senzație de greață? Atenție, poți suferi de boli grave! - fotofondceboli-1441299002.jpg

Articole de la același autor

Greața este un simptom banal, dar care poate ascunde boli grave. Potrivit medicilor specialiști, greața se definește ca senzația neplăcută asociată cu repulsia față de ingestia de alimente și cu dorința iminentă de a vărsa. Însă, de multe ori, ea este provocată de diferite afecțiuni serioase.

"Greața este asociată cu hipersalivație, transpirații și senzația de leșin. Este determinată de relaxarea tonusului musculaturii gastro-intestinale, dar este indusă și psihic, cum ar fi la mirosuri neplăcute.

Deoarece greața se asociază de obicei cu anorexie și vărsături, principalele cauze ale acestor simptome sunt afecțiuni ale aparatului digestiv, cum ar fi apendicită acută, colecistită acută, ocluzie intestinală, peritonită acută, pancreatită acută, afecțiuni digestive cronice, ulcer gastric și duodenal, stenoză pilorică, cancer gastric, dischinezie biliară, litiază biliară, afecțiuni neurologice, spre exemplu, tumori cerebrale, meningite, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, migrene, afecțiuni ale aparatului vestibular ca în sindromul Meniere, afecțiuni ale aparatului cardio-vascular, cum ar fi infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă cronică, afecțiuni metabolice și endocrine - diabet zaharat, insuficiență cortico-suprarenală, hipertiroidism, hiperparatiroidism, afecțiuni renale - insuficiență renală cronică în stadiul de retenție azotată și stadiul uremic, afecțiuni febrile infecțioase - infecții virale, bacteriene, parazitare ale tubului digestiv, hepatită acută virală, sarcină, răul de mișcare (mare, avion), medicamente și substanțe chimice", explică dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă la Centrul Medical de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie digestivă Gastromond.

Practic, cauzele pot fi multiple și complexe, bolnavul trebuind să încerce să identifice cauzele rememorând cu atenție comportamentul său din ultimele ore. Câteva precauții pot fi de ajutor pentru ameliorarea efectelor secundare care însoțesc aceste tulburări neplăcute, cum ar fi alimentație ușoară, cu supă, legume, orez alb, în niciun caz grăsimi și dulciuri, și o dietă scurtă, de două, trei zile. Trebuie să vă hidratați bine cu apă, sucuri de fructe, ceaiuri de plante. Odihna este foarte importantă în cazul unui organism solicitat și epuizat, pentru refacerea rezervelor de energie și implicit pentru a scăpa de starea de rău.

Grijă mare la medicamente!

"Dacă urmați un tratament medicamentos, acesta ar trebui întrerupt temporar, pentru că este posibil ca stomacul să fie iritat și să provoace stările de greață sau vărsăturile. Vărsăturile duc adesea la apariția des-hidratării. De aceea, este recomandat să luați săruri de rehidratare orală, mai ales dacă se asociază și diareea. Dacă sunteți însărcinată, trebuie să aveți o digestie cât mai ușoară: să evitați grăsimile, să beți cât mai multe lichide și să mâncați mai puțin, adică din două în două ore. Atenție! Dacă aceste simptome nu se opresc pe o perioadă de câteva zile, trebuie să mergeți la un consult medical", ne recomandă medicul specialist. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4635 secunde