A fost realizată a doua prelevare de organe la Constanța

283
A fost realizată a doua prelevare de organe la Constanța - afost-1386863844.jpg

Articole de la același autor

Un constănțean de 52 de ani care a ajuns în comă la Spitalul Județean Constanța a fost pacientul de la care s-au prelevat rinichii pentru a salva alte vieți. Pentru că acesta a intrat în moarte cerebrală, medicii nu l-au mai putut salva și, cu acordul familiei, l-au menținut în viață pentru a i se preleva organele.

"Este vorba despre un pacient comatos, care a ajuns la spital în urmă cu aproximativ 72 de ore și care, din cauza unui accident vascular hemoragic extrem de pu-ternic nu s-a mai putut face nimic. Acest accident s-a datorat unei complicații a hipertensiunii arte-riale care nu a fost tratată la timp", a declarat directorul medical al Spitalului Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa.

La ora 4,00 în această dimi-neață, s-a demarat procedura de transplantare, odată ce echipa de medici de la București care efec-tuează procedura a intrat în sala de operație.

Alături de aceștia au luat parte și patru medici constănțeni, specialiști în chirurgie și anestezie, care s-au pregătit special pentru această procedură.

"Deși evenimentul în sine nu este unul fericit, ne declarăm încântați de faptul că s-au putut salva alte vieți și că noi am participat la a doua operație de prelevare de organe la Constanța. Intervenția a decurs în cele mai bune condiții, mai ales că sala de operație în care a fost realizată prelevarea este sala de politraumă, sală care este complet renovată și utilată", a declarat dr. Irina Dincă, medic specialist anestezist, în cadrul Spitalului Județean Constanța.

Medicii precizează că prelevarea de organe se poate realiza după un protocol strict și numai în cazul în care pacientul intră în moarte cerebrală. Acest lucru presupune că, un bolnav ajuns în terapie intensivă, care intră în comă și suferă un accident cerebral major, nu mai poate fi salvat. Pacientul este supus de două ori unor teste pentru monitorizarea activității cerebrale și a unui test pentru apnee, timp în care se urmărește oxigenarea creierului. În momentul în care aceasta nu mai funcționează, bolnavul se declară mort. Ulterior, dacă și familia acceptă, acesta este menținut în viață cu ajutorul aparatelor până la începerea procedurii de prelevare a organelor. Între timp, i se fac toate analizele necesare pentru a vedea în ce stare sunt organele sale și dacă există un alt pacient compatibil să primească organele acestuia. Medicii mai spun că, rinichii prelevați pot fi viabili între 5 și 7 ore până la transplant, în timp ce inima și ficatul, doar 3-4 ore.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3961 secunde