A fost descoperit mecanismul metastazei, după 10 ani de cercetări

153
A fost descoperit mecanismul metastazei, după 10 ani de cercetări - analizelaborator-1394116647.jpg

Articole de la același autor

După zece ani de cercetări cu privire la originile metastazei, cercetătorul catalan Joan Massagué a descoperit un mecanism care ar putea fi necesar pentru a stopa extinderea celulelor canceroase la alte organe. 


Potrivi La Vanguardia, odată descoperit, acest mecanism ar putea ajunge să fie inactivat, astfel încât să fie evitate multe metastaze și astfel reduse semnificativ cazurile de mortalitate din cauza cancerului.


La laboratorul Sloan Kettering din New York, cercetătorul catalan a început deja să lucreze la crearea de anticorpi care să împiedice metastaza, care urmează să fie testați pe șoareci. 


Pentru început, el a publicat rezultatele cercetărilor care arată cum tumorile canceroase de la sân sau plămân provoacă metastaze în creier. În următoarele luni, cercetătorul speră să găsească dovezi potrivit cărora metastazele la alte organe, precum și cele provocate de alte tumori se bazează pe același mecanism. "Dacă este așa cum credem, atunci vom putea dezvolta medicamente specifice împotriva metastazei", explică Massagué.


Cheia mecanismului identificat de echipa lui Massagué este plasmina, o enzimă cunoscută mai ales pentru efectul anticoagulant al sângelui. În creier, enzima aceasta are și efectul de a proteja agresiunile externe precum cele ale celulelor canceroase care ajung la alte organe prin sânge. Astfel, plasmina împiedică celulele canceroase să se lipească de pereții vaselor sanguine și să formeze astfel noi tumori și provoacă de asemenea autodistrugerea celulelor canceroase. Mecanismul este foarte eficient și elimină un procent ridicat din celulele canceroase care ajung în creier, citează Agerpres.


Metastaza reprezintă apariția în cursul unei boli a unui focar patologic secundar într-o regiune a corpului situată în altă parte față de focarul primitiv. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.522 secunde