Ziua Limbii Turce, sărbătorită de UDTR. Ce evenimente au fost pregătite

621
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează, astăzi, la Constanța, o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Turce. Ziua Limbii Turce este sărbătorită de UDTR pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României, la inițiativa deputatului Iusein Ibram, a Legii nr. 223 din noiembrie 2016 privind instituirea Zilei de 5 iunie ca Zi a Limbii Turce.

Manifestările culturale vor debuta la ora 10.30 cu deschiderea lucrărilor celei de a IV-a ediții a Conferinței Internaționale "Polifonii culturale-Limba, cultura și civilizația turcă în lume", care vor avea loc la Universitatea "Ovidius" din Constanța-Campus, Corp B, Amfiteatrul A2. Tema din acest an a conferinței este "Orient-Occident. Complementarități, convergențe, armonii". Evenimentul este organizat de Facultatea de Litere a Universității "Ovidius" din Constanța în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România și Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA).

Spectacolul omagial organizat de UDTR cu prilejul Zilei Limbii Turce va avea loc la ora 16.00, la Colegiul Național de Arte "Regina Maria" din Constanța. Pe scenă vor urca ansamblurile folclorice: "Fidanlar", "Delikanlılar", "Filizler", "Martılar", "Kardelen" ale UDTR, "Karasu" (UDTTMR) și "Brâulețul".

În cadrul spectacolului, elevii clasați pe primele locuri la concursul școlar de poezii și cântece în limba turcă, "Güzel Dilim- Frumoasa mea limbă turcă", organizat de MEN și ISJ Constanța, vor recita poezii și vor primi premii din partea TIKA (Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă). Spectacolul va fi prezentat și coordonat de președintele Comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu.

"Ziua Limbii Turce este o sărbătoare consfințită oficial de către statul român, o zi dedicată limbii materne de care noi, etnicii turci, suntem mândri. Este o confirmare a respectului de care se bucură minoritatea turcă din partea statului român dar și a loialității de care etnicii turci au dat dovadă față de această țară, de-a lungul istoriei. Uniunii Democrate Turce din România, în calitate de organizație reprezentativă a etnicilor turci, de mai bine de un sfert de secol, recunoscută oficial de statul român, îi revine rolul și în acest an, al Centenarului Marii Uniri de la 1918, ca prin acțiunile sale de promovare a valorilor identitare, să consolideze comunitatea și să conștientizeze tânăra generație de importanța învățării limbii turce ca element fundamental de păstrare a identității etnice. Mulțumim Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), care în acest an ne-a devenit partener, sprijinind organizarea manifestărilor culturale dedicate Zilei Limbii Turce", a declarat președintele UDTR, ing. Fedbi Osman.

Evenimentele se vor desfășura în prezența președintelui UDTR, Fedbi Osman, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim, a deputatului Iusein Ibram și a reprezentanților autorităților locale. La eveniment vor participa: Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Osman Koray Ertaș, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, precum și vicepreședintele Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), Birol Çetin, și coordonatorul Biroului TIKA București, Yasemin Melez Biçer. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2822 secunde