€ 4.732
£ 5.2698
$ 4.195

Mai multe ştiri online:

Viorica Dăncilă: Spitalele regionale vor fi făcute pe următoarea proiecție bugetară. Statul român nu își permite

Ştire online publicată Miercuri, 19 Iunie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
În acest exercițiu bugetar nu au mai rămas bani suficienți pentru construirea celor trei spitale regionale, banii alocați fiindcheltuiți pe documentație, a declarat premierul Viorica Dăncilă la România Tv, precizând că a propus ca sumele necesare să fie accesate pe următorul exercițiu bugetar. "Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite", spune Viorica Dăncilă.


Viorica Dăncilă a declarat, la România TV, că a avut o discuție, pe acest subiect, cu comisarul European Corina Crețu: "Am avut o discuție cu doamna comisar european Corina Crețu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentația a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Crețu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentația și în următoarea proiecție bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro", a afirmat Viorica Dăncilă, citată de News.ro. 


Următorul exercițiu financiar pentru construirea spitalelor cu co-finanțare europeană înseamnă 2021-2027. 


Premierul a mai precizat că se poartă discuții ca unele spitale să fie construite în parteneriate: "Căutăm ca spitalul de la Constanța să îl facem împreună cu Guvernul din Turcia, căutăm ca alt spital să îl facem prin parteneriat public-privat. Nu a fost indolența guvernului, nu a fost lipsa noastră de acțiune sau să nu vrem să facem aceste spitale, dar asta e realitatea și este corect ca atunci când acuzi pe cineva să ai toate cifrele reale."


Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu, nimeni nu știe cu exactitate pentru când. 


De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine. 


Spitalul metropolitan din București, "după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi" este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute. 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.9393 secunde