Vești proaste pentru Dragnea. Dezbaterea CCR pe Codul Penal, amânată pentru 16 octombrie

497
Vești proaste pentru Dragnea. Dezbaterea CCR pe Codul Penal, amânată pentru 16 octombrie - vestiproastepentrudragnea-1537198581.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a României a amânat, ieri, pentru 16 octombrie, dezbaterile în cazul sesizărilor formulate de președintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casație și Justiție, PNL, PMP și USR privind modificările aduse Codului penal și Legii pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

În opinia șefului statului, această lege a fost adoptată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților neconstituțional întrunită. Actul normativ nu a fost expres înscris pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, existența acestuia pe ordinea de zi a acestei Camere neputând fi prezumată ca fiind implicită, întrucât la momentul convocării forului în sesiune extraordinară nu fusese adoptat de Senat și nici nu fusese înregistrat la Biroul permanent al Camerei Deputaților, completează șeful statului.

El arată că unele prevederi ale legii încalcă decizii ale CCR, indicând modificările la "aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei".

Potrivit Agerpres, Klaus Iohannis mai precizează că modificările privind modalitatea de stabilire a pedepsei rezultante în cazul concursului de infracțiuni încalcă prevederile art. 1 alin. (3) din Constituție privind statul de drept, care impun legiuitorului adoptarea unor măsuri de politică penală în vederea apărării ordinii și siguranței publice, prin adoptarea instrumentelor necesare în scopul reducerii fenomenului infracțional, cu "excluderea oricăror reglementări de natură să ducă la încurajarea acestui fenomen", precum și pe cele ale art. 147 alin. (4) din Constituție referitoare la obligativitatea deciziilor CCR.

Președintele solicită CCR să constate că Legea pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție este neconstituțională în ansamblul său.

La rândul său, Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională cu privire la aspectele de neconstituționalitate cuprinse în legea de modificare a Codului penal.

"Judecătorii s-au constituit în Secții Unite pentru sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Secțiile Unite, legal constituite, prin Hotărârea nr. 8 din 5 iulie 2018, au sesizat Curtea Constituțională asupra aspectelor de neconstituționalitate cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție", se preciza într-un comunicat al ÎCCJ.

Reamintim că liderul PSD, Liviu Dragnea, își dorește intrarea cât mai curând în vigoare a Legilor Justiției și mai ales a Codurilor Penale deoarece redefinirea abuzului în serviciu și abrogarea neglijenței în serviciu l-ar putea scăpa de pușcărie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4135 secunde