Veste bună pentru primari! Vor primi mai mulți bani din redevențe. Care este condiția

641
Veste bună pentru primari! Vor primi mai mulți bani din redevențe. Care este condiția - fondcarieradepiatra-1528900022.jpg
Codul Administrativ, aprobat ieri de Senat, a dat naștere în spațiul public la numeroase dezbateri și controverse, mai ales prin dorința PSD-ALDE de a politiza excesiv funcțiile publice de conducere din administrația locală și centrală. 


Cu toate acestea, liderul Organizației Județene a PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, susține că, în acest context, există și o veste foarte bună pentru administrațiile publice locale, dar și pentru consiliile județene, care au pe raza UAT-urilor concesiuni de exploatare a resurselor la suprafață. Asta după ce parlamentarii PNL Florin Roman, Corneliu Olar și Cătălin Toma au depus un amendament la Codul Administrativ. Acesta prevede că redevența obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață se constituie venit după cum urmează: 40% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 40% la bugetul local al unității administrativ teritoriale pe teritoriul căreia există activități de exploatare și 20% la bugetul de stat. 


"Proiectul de lege inițiat de PNL privind rămânerea a 80 % din redevențe la nivel local a fost preluat ca amendament în Codul Administrativ. Astfel, dacă până acum contravaloarea redevenței mergea în totalitate la bugetul de stat, acum ea se va îndrepta în mare parte spre comunitățile locale: 40% la bugetul consiliilor județene pe raza cărora se află exploatațiile, 40% la bugetul consiliilor locale pe teritoriul cărora există activități de exploatare și doar 20% la bugetul de stat. Asta înseamnă, din calculele noastre, aproximativ cinci miliarde de lei care vor ajunge la comunitățile locale și nu în vistieria statului. Primarii și președinții de consilii județene știu cel mai bine care sunt problemele și prioritățile comunităților locale și sunt convins că vor ști să folosească aceste fonduri astfel încât cetățenii să beneficieze de condiții mai bune de trai și de servicii publice de calitate", a declarat deputatul Bogdan Huțucă, de la PNL Constanța.


În situația de a primi mult mai mulți bani la bugetul local se află inclusiv primăriile care au pe raza UAT-ului exploatații de carieră de piatră. În județul Constanța există mai multe astfel de localități, printre care amintim Pantelimon, Nicolae Bălcescu și Ovidiu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0751 secunde