€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Va mai avea Constanța o sală polivalentă? Proiectul a pornit cu stângul

Ştire online publicată Joi, 06 Iulie 2017. Autor: Carmen MOCANU
Vestea că proiectul construirii unei săli polivalente la Constanța „a picat“ a făcut înconjurul județului și nu numai. Unii au spus că era de așteptat să se pună cruce și acestui proiect, după ce reabilitarea Cazinoului sau modernizarea Parcului Arheologic bat pasul pe loc, deoarece social-democrații sunt buni la teorie, însă repetenți la practică. Și consilierul local Răzvan Florea, fost sportiv de performanță, s-a arătat întristat de veste, însă nu a știut să spună concret în ce stadiu se află proiectul. 


„Am auzit, zilele trecute, că nu s-ar mai construi. Așa a declarat ministrul Sportului. Ar fi păcat. Din ce știu, ultima dată proiectul se afla în stadiul licitațiilor, mai multe nu știu să vă spun, pentru că nu merg zi de zi la primărie să mă interesez de proiecte. Mai bine întrebați pe altcineva. Oricum, dacă nu se mai face, nu este vina primăriei, pentru că se face prin Compania Națională de Investiții. Eu am promis că o să fac un bazin de înot până în 2019. Dacă nu îl fac, plec acasă”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, consilierul local Răzvan Florea. 


În schimb, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a părut optimist și a dat asigurări că cei aflați la guvernare își vor ține promisiunile din programul de campanie electorală. Mai mult, el a explicat că proiectul construirii sălii polivalente la Constanța nu depinde de Ministerul Sportului, ci de Ministerul Dezvoltării, lăsând de înțeles că declarațiile ministrului Marius Alexandru Dunca sunt fără acoperire. 


Recent, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Alexandru Dunca, a susținut că este necesară construirea în România a cel puțin patru săli polivalente, în prezent existând o singură sală, la Cluj, care corespunde standardelor, însă mai important este Campionatul European 2020, iar toate investițiile se vor duce acolo. 


Proiectul a pornit cu ghinion 


Anul trecut, în plină campanie electorală, Decebal Făgădău susținea că una dintre prioritățile administrației publice locale este construirea unei săli polivalente în Constanța cu 5.000 de locuri, în zona „Badea Cârțan”.


Obiectivul urmează să fie realizat prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar finanțarea se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de la bugetul local al municipiului Constanța în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din alte surse legal constituite. 


Proiectul a pornit din start cu ghinion, deoarece Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat prima procedură de achiziție în urma contestației făcută de unul dintre ofertanți, care a sesizat că lista cantităților de lucrări era incorectă. 


Ulterior, CNI a anunțat că pentru procedura de achiziție a lucrărilor de proiectare și construire s-au înscris cinci firme. De remarcat că, printre acestea, se află și Euromateria București, firmă care, anul trecut, a contestat efectuarea licitațiilor a două lucrări din Constanța, respectiv Parcul Arheologic și Cazinoul Constanța. De altfel, în cele din urmă, Primăria Constanța a și pierdut fondurile europene câștigate pentru reabilitarea Parcului Arheologic, deoarece desele contestații au dus la depășirea termenului impus pentru efectuarea lucrării. 


Pentru licitația lansată de CNI, cu privire la sala polivalentă, valoarea a fost estimată la 61.878.193 lei fără TVA, din care 150.000 lei sunt destinați cheltuielilor pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului, iar 1.829.299 lei sunt cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică. Investiția de bază este în valoare de 59.429.346 lei, iar organizarea de șantier se ridică până la 469.548 lei. 


Potrivit fișei de date a licitației, autoritatea contractantă impune un termen de trei luni pentru proiectare, 24 de luni pentru execuția lucrărilor și alte 60 de luni drept garanție. 


v v v


Rămâne de văzut ce parcurs va avea acest obiectiv, deoarece licitația a fost din nou contestată, iar cei abilitați așteaptă rezultatul.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8756 secunde