€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Vă mai amintiți de Referendumul din 2009? Va reuși PMP să reducă numărul la 300 de parlamentari?

Ştire online publicată Vineri, 02 Februarie 2018. Autor: Carmen MOCANU
Liderul deputaților PMP, Eugen Tomac, a anunțat, ieri, că Partidul Mișcarea Populară reia inițiativa legislativă privind reducerea numărului de parlamentari.

„Am depus din nou, în Parlament, inițiativa legislativă privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Vom începe o campanie națională pe acest subiect, pentru că noi credem că cei aproape 10 milioane de români care au ieșit în stradă și au spus că vor un parlament cu mai puțini parlamentari și mai eficienți au dreptate. Cred că a sosit timpul ca parlamentarii responsabili să coboare printre oameni, să meargă în popor și să ceară sprijinul cetățenilor activi pentru a scăpa de această majoritate toxică”, a precizat Eugen Tomac, citat de Agerpres.

El a adăugat că PMP va cere, în acest sens, doar sprijinul USR, nu și al PNL.

„Vom cere sprijinul, în mod clar, colegilor de la USR. Celor de la PNL nu le vom cere sprijinul dintr-un motiv foarte simplu - pentru că anul acesta această lege a fost dezbătută în Parlament, iar PSD și PNL au votat împotriva reducerii numărului de parlamentari la 300. Inițiativa a fost depusă în legislatura trecută de mine și am fost surprins că, atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul de la Senat și Cameră, PSD și PNL au votat împotriva reducerii numărului de parlamentari, dar sperăm să se alăture colegii din USR acestui demers pe care îl vom lansa”, a explicat Tomac.

Liderul PMP a anunțat, totodată, o campanie națională care să îi convingă pe parlamentari de la toate grupurile, prin intermediul cetățenilor, „cât de toxică este actuala majoritate parlamentară”.

„Credem că este nevoie de o campanie națională în care să îi invităm pe cetățeni să se implice alături de noi, pentru că un referendum trebuie respectat, chiar dacă s-a desfășurat în urmă cu 8 - 9 ani. Cred că, atunci când cetățenii vor conștientiza cât de important este acest proiect, vom reuși să punem presiunea necesară pe politicieni din toate partidele pentru a trece acest proiect important. Dacă va fi nevoie, vom aduce în fața Parlamentului și un milion de români pentru a-i convinge pe cei din PSD să nu mai sfideze voința majorității cetățenilor”, a spus Tomac.

Potrivit acestuia, un prim pas va consta în organizarea unor dezbateri publice.

„Întâi vom face dezbateri publice în toate județele din țară, unde vom invita cetățeni care cred că numărul parlamentarilor trebuie redus la 300. Sunt prea mulți și, mai mult decât atât, cred că este nevoie de o implicare a întregii societăți civile în acest demers. Vrem ca dezbaterea aceasta legată de reforma parlamentară să nu rămână doar în faza de inițiativă și la stadiul de slogan politic sau electoral. Cred că toată societatea trebuie să conștientizeze cât de toxic a ajuns Parlamentul și această reformă parlamentară poate începe printr-o acțiune consistentă a întregii societăți, iar noi suntem dispuși să ne asumăm, împreună cu celelalte organizații care susțin deja proiectul nostru, o dezbatere pe această temă”, a mai adăugat deputatul PMP.

Reamintim că, la Referendumul din 2009, au participat peste 80% dintre românii cu drept de vot, care au cerut Parlament unicameral și maximum 300 de parlamentari.

Potrivit legilor, Parlamentul era obligat să schimbe toată legislația aferentă pentru a respecta voința populară. Între aceste texte de lege ce trebuiau schimbate figura și Constituția României, iar pentru modificarea ei, în Parlament erau necesare voturile a două treimi din plenul celor două camere.

Din 2009 până în aprilie 2012, fostul PDL nu a reușit să facă o astfel de majoritate în Parlament. După ce a picat guvernul Ungureanu, noua putere, a USL, cu aliații săi, avea cele două treimi dintre parlamentari pentru a putea schimba Constituția, dar n-a existat voință politică de a respecta voința poporului exprimată la Referendumul din 2009.

În legislatura 2008-2012, Parlamentul României a avut 471 de senatori și deputați, în 2012-2016 a avut 588 de parlamentari iar, în momentul de față, sunt 466 de parlamentari. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.6516 secunde