Mai multe ştiri online:

USR vrea reformarea Curții Constituționale. Ce propuneri are

Ştire online publicată Marţi, 16 Aprilie 2019. Autor: Carmen MOCANU
Uniunea Salvați România propune reformarea Curții Constituționale a României (CCR) și oferă șapte soluții pentru o instanță constituțională depolitizată.

„Conștienți de faptul că prevederile constituționale care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale s-au dovedit falimentare și au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înțelegând importanța acestei instituții fundamentale pentru buna funcționare a democrației, propunem o reformă a Curții Constituționale echilibrată, în care niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curții Constituționale să nu fie subminată de latura sa politică“, se arată într-un comunicat al USR.

În acest context, reprezentanții USR propun creșterea numărului de judecători ai Curții la 12, cu vot decisiv la președintele CCR, dintre care șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general, trei să fie numiți de președinte, iar trei să fie aleși de Parlament, cu votul a minimum două treimi din numărul tuturor parlamentarilor.

O altă propunere se referă la interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii nouă ani, anteriori numirii/alegerii, precum și creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani.

USR mai propune ca președintele CCR să nu poată fi reales în această funcție, ca toate atribuțiile CCR să fie prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică, să fie eliminată atribuția de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională și să fie eliminată posibilitatea de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv.

„În prezent, Curtea Constituțională se compune din nouă judecători, trei fiind numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României. Numirile sunt făcute exclusiv de politicieni, legislativul numind 2/3 din totalul judecătorilor CCR, iar puterea judecătorească nu are niciun rol în procedura de numire. Dominația legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituționali, este evidentă“, se mai precizează în comunicatul celor de la USR.

Propunerile sunt formulate de juriști ai USR - senatorul George Dircă, deputatul Silviu Dehelean, deputatul constănțean Stelian Ion și candidatul USR la alegerile europarlamentare Vlad Gheorghe.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7901 secunde