USL cere BEC să clarifice care sunt "bunurile cu valoare simbolică" ce pot fi oferite alegătorilor

193
USL cere BEC să clarifice care sunt
USL a solicitat, vineri, Biroului Electoral Central să clarifice care sunt "bunurile cu valoare simbolică" ce pot fi oferite alegătorilor fără a se considera că reprezintă mită electorală. USL arată, în solicitarea adresată BEC, că Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale 215/2001 și a Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali nu definește "în mod explicit" care sunt "bunurile cu valoare simbolică" ce nu intră în categoria celor care sunt considerate mită electorală.

"Având în vedere faptul că «bunurile cu valoare simbolică» nu sunt definite în cadrul normei juridice mai sus menționate, considerăm că pentru buna desfășurare a campaniei electorale este necesar ca Biroul Electoral Central să menționeze, prin enumerare, lista concretă și exclusivă a acelor bunuri care pot fi folosite de candidați și/sau valoarea materială maximă pe care acestea o pot avea, fără să existe încălcări ale prevederilor legale" , se arată în solicitarea transmisă BEC.

USL arată că o astfel de clarificare este absolut obligatorie pentru a evita ca în spatele unui articol de lege general să se ascundă încercări de fraudă electorală. Potrivit legii, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Potrivit prevederilor legale, nu intră în această categorie "bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele partidului respectiv".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5272 secunde