Tribunalul București a revocat cererile de extrădare pentru Udrea și Bica

375
Tribunalul București a revocat cererile de extrădare pentru Udrea și Bica - udrea-1545406393.jpg
Magistrații Tribunalului București au revocat, vineri, solicitarea de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica din Costa Rica, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de suspendare a executării pedepsei, transmite hotnews.ro.


Reprezentanții Tribunalului București au preciza că au fost retrase cererile de extrădare pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și pentru fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica din Costa Rica, în baza articolului 67 din legea 302 privind cooperarea internațională în materie penală, acestea fiind procedurile având în vedere hotărârea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). 


Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ea putând fi contestată de Ministerul Justiției.


Potrivit articolului 67 ," în cazul în care persoana extrădabilă nu se mai află sub puterea mandatului de arestare preventivă sau a mandatului de executare, instanța competentă, din oficiu sau la cererea procurorului, stabilește, prin încheiere motivată, că nu mai subzistă condițiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea și dispune de îndată retragerea cererii de extrădare. Hotărârea se transmite Ministerului Justiției în termen de 24 de ore de la pronunțare. Ministerul Justiției retrage neîntârziat cererea de extrădare, informând despre aceasta Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române".


Anterior, ministrul Justiției, Tudorel Toader, preciza, vineri, pe Facebook, referitor la suspendarea executării pedepselor pentru Elena Udrea și Alina Bica după decizia ÎCCJ, că la minister s-au primit doar dispozitivele hotărârilor și urmează ca instituția să primească documentația completă."Simple precizari: Astazi, la orele 11.45, la MJ au ajuns doar dispozitivele hotararilor de suspendare a executarii pedepselor pentru condamnatele din Costa Rica. Urmeaza ca MJ sa primeasca documentatia completa. Urmeaza ca fiecare sa isi cunoasca si sa isi realizeze competentele legale, iar opinia publica sa fie corect informata !", a scris, vineri, pe Facebook, Tudorel Toader. 


Avocatul Elenei Udrea și Alinei Bica le-a cerut formal autorităților din Costa Rica eliberarea acestora, în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție din România a suspendat executarea pedepselor, astfel că procurorii din San Jose așteaptă notificări din partea Bucureștiului. Avocatul Elenei Udrea și Alinei Bica a depus vineri o cerere de eliberare la Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia orașului San Jose, informează site-ul de știri AmeliaRueda.com. Mandatul internațional de arestare al Elenei Udrea a fost invalidat prin decizia Instanței supreme de suspendare a executării pedepsei din dosarul "Gala Bute", iar hotărârea trebuie comunicată, prin Ministerul Justiției,autorităților din Costa Rica pentru eliberarea fostului ministru al Dezvoltării. 


Astfel, instanța din România va trebui să comunice Ministerului Justiției decizia prin care magistrații au suspendat pedeapsa definitivă la care a fost condamnată Elena Udrea. Apoi, Ministerul Justiției ar trebui să comunice autorităților costaricane faptul că motivul care a stat la baza mandatului internațional de arestare în cazul Elenei Udrea, respectiv condamnarea definitivă, a fost invalidat de judecătorii români, motiv pentru care aceasta trebuie pusă de îndată în libertate.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4691 secunde