Taxele și impozitele pentru 2011 rămân la nivelul celor de anul acesta

3471
Taxele și impozitele pentru 2011 rămân la nivelul celor de anul acesta - 508e17f005a1be75043fb0515d067f79.jpg
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanța a aprobat, ieri, în ședința ordinară a lunii mai, taxele și impozitele locale pentru 2011. Pe ordinea de zi a ședinței - care a început cu aproximativ o oră întârziere, grație unora dintre consilierii locali și edililor, pentru care, probabil, ora 12.00 este unul și același lucru cu 13.00 - au fost incluse 18 proiecte de hotărâre. A existat, de aseme-nea, o ordine de zi suplimentară pe care s-au aflat alte trei proiecte.
Astfel, una dintre cele mai importante inițiative aprobate ieri vizează taxele și impozitele pe 2011, cu mențiunea că acest proiect a trecut cu un amenda-ment al primarului Radu Mazăre. După ce a precizat că "la taxe și impozite nu se majorează abso-lut nimic", edilul-șef al Constanței a venit cu o propunere: prețurile de ocupare a domeniului public în vederea comerțului de întâm-pinare să fie reduse la… jumătate. Motivul? "E bine pentru toată lumea, inclusiv pentru turiști", a declarat primarul. Cel mai probabil, va fi bine pentru acele firme apropiate administrației publice locale, căci este bine știut că acest gen de comerț de întâmpinare nu e susținut de… amărășteni. Cu alte cuvinte, e bine pentru toată lumea, doar că, pentru unii, va fi mai bine decât pentru ceilalți.
Acest amendament a fost "plusat" de o propunere a consilierului local PSD Ibraim Temur, care a susținut necesitatea reducerii acestor taxe și pentru ocuparea acelorași domenii publice în vederea susținerii de spectacole.
Surprinzător, Mazăre a venit și cu propunerea de a se aplica aceeași măsură binefăcătoare și pentru anul în curs. Așadar, cârciu-marii care au pus stăpânire pe trotuare, forțând pietonii să facă slalom printre mașini, vor beneficia, sub pretextul crizei, și de reduceri la taxe pentru disconfortul creat. Prevederea a fost materializată într-un amendament la pro-iectul de hotărâre cu numărul 7 de pe ordinea de zi a ședinței de ieri.
În ciuda faptului că valoarea taxelor și impozitelor pentru anul în curs se stabilește, de regulă, până cel mai târziu în luna mai a anului anterior, așa cum au explicat viceprimarul Decebal Făgădău și directorul Serviciului Public de Impozite și Taxe, Virginia Ștefănică, reduceri de genul celei inițiate de Mazăre se pot aplica și retroactiv. Iar din acest punct de vedere, Ștefănică a amintit aici art. 283 din Codul Fiscal, care ar permite aceas-tă modificare, chiar și retroactivă, a unor taxe și impozite stabilite de consiliile locale.
Nu mai puțin important este că, la finalul ședinței de ieri, primarul Mazăre a anunțat că municipalitatea va renunța, în al douăsprezecelea ceas, pe fondul crizei, la licitațiile publice. Nu la toate, însă… El a declarat că, deși administrația publică locală demarase, potrivit sistemului electronic de licitații publice, o serie de licitații, cele care sunt în faza premergătoare semnării contractelor vor fi sistate. Iar aici edilul-șef a menționat licitația pentru vopsirea vaporașelor de la intrarea în municipiu. Rămâne, însă, de urmărit, în ce măsură municipalitatea va renunța real-mente la aceste licitații publice pentru servicii ale căror costuri se ridicau la sume exorbitante.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4578 secunde