Taxa de acces în stațiunea Mamaia a fost declarată discriminatorie de Curtea de Apel București

3252
Taxa de acces în stațiunea Mamaia a fost declarată discriminatorie de Curtea de Apel București - b47922d24ff79d93ab05c564dd032604.jpg

Articole de la același autor

Curtea de Apel București obligă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună o hotărâre prin care taxa de acces în stațiunea Mamaia să fie declarată discriminatorie. Concret, așa cum se arată pe site-ul Ministerului Justiției, Curtea de Apel București a dispus, la data de 13 ianuarie 2010, anularea hotărârii 528/15.10.2008 emisă de CNCD, prin care instituția constata caracterul nediscriminatoriu al taxei instituite de Consiliul Local Municipal Constanța, prin care autoturismele care nu sunt înmatriculate în județul Constanța sunt obligate să plătească o taxă specială pentru accesul în stațiunea Mamaia. Astfel, instanța "anulează hotărârea 528/2008 emisă de pârât (n.r. - CNCD)" și obligă Consiliul pentru Combaterea Discriminării "să emită o hotărâre prin care să constate și să soluționeze fapta de discriminare prevăzută de art. 10, litera h din OG nr. 137/2000".
Procedurile juridice în acest caz au fost dema-rate în urmă cu aproximativ doi ani, de către avocatul Laurențiu Vețeleanu, din București. Inițial, acesta a depus, pe 8 august 2007, la registratura Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sesizarea cu numărul 8087, prin care își exprima "nemulțumirea cu privire la intrarea în stațiunea Mamaia pe baza unui permis de acces auto prin care se achită o taxă aleatorie, aducându-se astfel atingere dreptului la libera circulație pe criteriu de zonă geografică și, totodată, încălcându-se principiul egalității între cetățeni", așa cum prevăd articolele din Constituție.
Ulterior, avocatul Laurențiu Vețeleanu devine reclamant, iar CNCD-ul pârât. Reclamantul încearcă să dovedească faptul că, prin Hotărârea 528, pronunțată în dosarul 557/2008, ca urmare a petiției nr. 10.020 din 24 aprilie 2008, Consiliul Național pentru Combaterea Discrimi-nării face posibilă situația în care, "în fiecare an, cetățenii români sunt discriminați" prin emiterea anuală a unei hotărâri a CLM Constanța, care se referă expres la taxa de acces în Mamaia, taxă aplicabilă exclusiv autovehiculelor înmatriculate oriunde altundeva decât în județul Constanța.
Invocând motivarea membrilor semnatari ai Hotărârii pe care o contestă, care și-au argumentat decizia prin faptul că "«Permisul Acces Stațiunea Mamaia» - seria E nr. 0005338 eliberat la data de 03.07.2008 nu reprezintă decât o taxă specială și legală instituită de Consiliul Local Constanța", reclamantul subliniază că instituția Consiliului pentru Combaterea Discriminării nu a avut în vedere, atunci când a emis hotărârea, legislația fiscală în materie. Mai exact, avocatul Laurențiu Vețeleanu precizează: "Această motivație puerilă și absurdă este atât neîntemeiată, cât și nelegală, în condițiile în care orice taxă se percepe și se încasează în baza unor documente fiscale". În continuare, el atrage atenția asupra faptului că CNCD-ul ar fi emis o altă hotărâre dacă ar fi avut la bază "o minimă verificare a legislației în materie" și asta deoarece, susține reclamantul, "membrii semnatari ai Hotărârii contestate puteau constata că acest permis de acces nu reprezintă nicidecum un document fiscal legal", el nefiind "nicidecum o chitanță sau un bon fiscal".
În opinia avocatului, taxa de acces în stațiu-nea Mamaia are un dublu caracter discriminatoriu deoarece, "pe de o parte, limitează libertatea de circulație a persoanelor care posedă autoturisme înmatriculate în alt județ decât Constanța, chiar dacă aceste persoane contribuie prin alte taxe și accize la întreținerea arterelor rutiere", iar pe de altă parte ar constitui un tratament diferențiat față de acești posesori ai mașinilor.

Discriminarea diferă de la o hotărâre la alta
Interesant este, însă, așa cum remarcă reclamantul, că aceeași instituție, respectiv Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, constata prin Hotărârea nr. 383 din 4 decembrie 2003 că aceeași taxă de acces în stațiunea Mamaia este discriminatorie. "Colegiul constată că introducerea taxei de acces în stațiunea Mamaia pentru autoturismele care nu au număr de înmatriculare în județul Constanța este o măsură discriminatorie care afectează ca efect restrângerea exercitării dreptului la libera circulație în condiții de egalitate potrivit art.2 din Protocolul nr. 4 la Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale", citează reclamantul din fila 2, alineatul 2 din dispozitivul hotărârii. Cu alte cuvinte, o decizie a CLM Constanța care prevede, practic, aceeași măsură, anume instituirea unei taxe, este considerată de una și aceeași instituție, respectiv de CNDC, odată discriminatorie, altădată, nediscriminatorie.
Revenind, însă, în dosarul cu numărul 1575/2/2009, Curtea de Apel București dă dreptate reclamantului, admițând astfel cererea prin care Laurențiu Vețeleanu solicită anularea hotărârii 528/15.10.2008 emise de CNCD și obligarea acestuia la constatarea și stoparea faptelor discriminatorii apărute ca urmare a Hotărârii 500/2006 a Consiliului Local Municipal Constanța, care prevede plata unei taxe auto pentru accesul în stațiunea Mamaia. Decizia instanței nu este, însă, definitivă și irevocabilă, Consiliul pentru Combaterea Discriminării putând face recurs.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 August 2009
Stire din Diverse : Se ieftinește litoralul românesc
Pagina a fost generata in 0.5285 secunde