Tăriceanu, după întâlnirea cu Timmermans: A fost finalizat și adoptat proiectul de lege pentru modificarea Codurilor penale

164
Tăriceanu, după întâlnirea cu Timmermans: A fost finalizat și adoptat proiectul de lege pentru modificarea Codurilor penale - tariceanu-1519905261.jpg
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis joi, după întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vizita acestuia în România reprezintă un element necesar pentru a avea relații normale cu instituțiile europene și pentru evitarea unei "informări parțiale și distorsionate". De asemenea, Tăriceanu a subliniat că așteaptă încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), afirmând că, în ceea ce privește modificarea Codurilor penale, la nivelul Ministerului Justiției a fost finalizat și adoptat proiectul de lege pentru modificarea acestora, scrie romaniatv.net

"Președintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreședintelui Comisiei la București este, de aceea, considerată drept element necesar al relației de normalitate cu instituțiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părți pentru dialog direct. Coordonarea eficientă cu Instituțiile Europene este în opinia exprimată de dl Călin Popescu- Tăriceanu, utilă în special în această perioadă, în care România se pregătește pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE, iar Comisia este în faza de încheiere a agendei legislative propuse la începutul mandatului", se arată în comunicatul de presă transmis de președintele Senatului.

Anterior, Timmermans s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

În același comunicat este precizat faptul că, în urma întâlnirii, Tăriceanu a evidențiat promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale și principiile europene și a tratamentului egal al statelor membre și al cetățenilor, drept dezideratele viitorului construcției europene. Totodată, a apreciat atenția acordată de Comisie aspectelor de natură instituțională, în pregătirea schimbărilor care vor interveni începând cu viitoarele alegeri europene, salutând preocuparea Comisiei pentru o mai bună reglementare la nivel european, pentru ca instituțiile să funcționeze mai eficient și mai concentrat pentru cetățenii statelor membre.

Referitor la MCV, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea CE "pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale, situație confirmată și de concluziile studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în Bulgaria și România realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie 2018.

Tăriceanu a mai spus că, în ceea ce privește modificarea Codurilor penale, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege pentru modificarea acestora.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află astăzi la București, pentru o vizită oficială, în cursul căreia mai are programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, precum și cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3253 secunde