Dănuț Culețu, candidatul ARD la alegerile parlamentare:

"Sunt un produs 100% al Colegiului 9"

1513
11
Dănuț Culețu, fost prefect al Constanței în perioada 2004-2008, a abandonat în ultimii ani activitatea politică, după ce o lungă perioadă s-a remarcat ca unul dintre liderii liberali de la malul mării. De curând însă, Dănuț Culețu a revenit puternic pe scena politicii constănțene cu un proiect nou, răspunzând afirmativ chemării lui Mihai Răzvan Ungureanu. Astfel, Culețu ocupă funcția de președinte al Partidului Forța Civică, organizația județeană Constanța. Mai mult, acesta va candida pentru un mandat de deputat pe listele ARD în Colegiul 9.


- Constănțenii vă cunosc mai mult prin prisma funcției de prefect al Constanței, pe care ați ocupat-o timp de patru ani. Acum, în fruntea unui partid nou, promiteți reformarea clasei politice și candidați pentru un mandat de deputat.

- Pentru mine, cel mai important lucru este profesia mea de economist și bancher, profesie care a stat la baza formării mele ca individ al acestei societăți și care mi-a adus foarte multe satisfacții. Cât am fost prefect al Constanței am avut posibilitatea să îmi pun cunoștințele și toată disponibilitatea mea în plan social. Am verificat respectarea legalității emiterii actelor administrative în județul Constanța, veghind totodată ca instituțiile statului să fie corect puse în slujba cetățeanului. M-am achitat cu bine de această sarcină și, spun eu, am răspuns cât am putut de bine și corect solicitărilor funcției de prefect. Acum, însă, sunt în fața unei noi provocări. Evoluția clasei politice din România a cunoscut un evident regres, oamenii și-au pierdut încrederea în politicieni. Am făcut și eu parte din această clasă politică, și tocmai de aceea consider că este de datoria mea să încerc, alături de această nouă construcție politică, să redau oamenilor motive întemeiate pentru a se încrede în noi. După trei ani de zile, timp în care nu am mai făcut de-loc politică, am răspuns aces-tei provocări tocmai pentru a pune umărul la restabilirea încrederii ce-tățenilor în cla-sa politică.

- De ce ați intrat în Forța Civică, un par-tid nou născut?

- Există foarte multă neîncredere în partide și în politicieni. Aproape toate partidele din România au un sistem închis de valori și posibilități de afirmare. Nu competiția, nu performanța, nu profesionalismul stau la baza carierei politice a unui individ ci relațiile de prietenie, familiale sau de interes pe care le are cu un lider sau altul. Nu așa văd eu un partid, în care traiectoria politică să fie influențată de apartenența la un grup sau altul. Partidele trebuie să fie deschise, să fie ofertante pentru toți cei care își propun performanță și competență. Trebuie să găsim tineri capabili, ambițioși și dornici să se implice, doar așa putem crea o nouă imagine a clasei politice. În momentul de față este justificată neîncrederea oamenilor în partide, este justificată reținerea tinerilor să încerce să se implice. De aceea, eu pun sufletul și experiența mea în slujba Partidului Forța Civică, deoarece acest partid își dorește deschiderea spre oameni noi, tineri, profesioniști. Sper ca tinerii să răspundă pozitiv față de acest proiect, iar eu le voi oferi tot sprijinul.

- După o perioadă de neim-plicare în politică, de ce v-ați hotărât așa brusc să intrați într-o competiție electorală atât de puternică?

- Alegerile parlamentare, așa cum sunt ele legiferate acum, reprezintă două mari componente: una politică și una uninominală. E clar că opțiunea politică nu ne este foarte favorabilă, mai ales pe fondul ultimilor trei ani de criză economică care și-au pus adânc amprenta pe traiul românilor. Știu că a fost și este greu, dar în calitate de expert în finanțe, le spun încă o dată oamenilor că măsurile de austeritate luate de guvernanți au fost necesare. De partea cealaltă, componenta uninominală trece dincolo de opțiunea sau simpatiile politice și se oprește la OM. Aici contează cine ești, ce ai făcut, disponibilitatea socială, percepția pe care oamenii o au vizavi de tine, respectul. Din acest punct de vedere, cred că reușesc să co-respund perfect. Toată evoluția mea ca om, ca profesie, tot ce am făcut în plan personal și în carieră demonstrează că atunci când mă implic în ceva sunt printre cei mai buni. Știu să îmi fac datoria, atât față de societate, profesie și față de propria mea familie.

De aceea, pot sta în fața tuturor cu mândrie, cu sentimentul unui om realizat și împlinit, indiferent cum bate vântul politic. Cum spuneam și mai devreme, politica este o opțiune, omul este o certitudine.

- Cu ce proiecte sau priorități vă veți duce în Parlament?

- Sunt foarte multe lucruri la care țin foarte mult. Însă, cel mai important este să pun umărul la ieșirea țării din criza economică. Este clar că acest lucru nu poate fi făcut decât alături de întreaga Europă, iar datoriile suverane ale statelor membre îngreunează foarte mult procesul. Însă, România trebuie să ia propriile ei măsuri clare. De aceea, statul trebuie să intervină puternic cu cheltuieli de investiții și să stimuleze inițiativa privată. De aceea, trebuie reduse taxele pentru stimularea mediului privat de afaceri. O altă prioritate a mea va fi depolitizarea societății românești. Vom iniția o lege după modelul britanic care să prevadă exact până la ce nivele trebuie să se schimbe structurile de con-ducere atunci când se schimbă guvernările. Ne trebuie legi clare și simple.

- De ce ați ales să candidați în Colegiul 9? Oamenii de aici așteaptă mai mult de la dvs decât legi. Ei au probleme cu drumurile, cu canalizarea….

- Fără să credeți că spun vorbe mari, dar eu sunt un produs 100% al Colegiului 9. Sunt născut în Palazu Mare, acolo am crescut, acolo am făcut școala, acolo mi-am făcut prieteni, iar acum locuiesc tot în Colegiul 9. Aici este toată viața mea, amintirile mele, familia mea. De aceea, mai mult ca oricine, îmi doresc dezvoltarea acestui Co-legiu, bineînțeles la fel de mult precum binele întregului oraș. De aceea, voi lucra la orice proiect care presupune binele constănțenilor. Recunosc și acum că sunt un mare susținător al Șoselei de Coastă, la fel ca orice alt proiect care să aducă în Constanța investiții noi, salarii, noi locuri de muncă. De asemenea, Constanța trebuie să devină un centru universitar care să furnizeze oameni calificați pentru piața muncii. Constanța nu trebuie să fie doar un imens bazin de recepționere, cameriste, barmani și ospătari. O altă problemă pe care promit să o tratez cu mare atenție este reprezentată de pensiile marinarilor. După o viață pe mare, se trezesc la bătrânețe cu pensii ridicole pentru că angajatorii le-au plătit în România salarii minime pe economie.

Știu că oamenii au multe pro-bleme sociale sau ce țin de administrație. Sunt conștient că nu le voi putea rezolva eu din Par-lament, deoarece nu sunt de competența mea. Însă, de la înălțimea funcției pot influența decizii și proiecte în plan local, așa cum pot influența sau modifica legi la nivel național. Spre exemplu, atunci când eram prefect am intervenit pentru introducerea gazelor în cartierul Palazu Mare și doar în urma insistențelor mele s-a luat această decizie. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
un vot
1 noiembrie 2012
esti un machedom mafiot-terenuri corbu-dna tace

ai dat terenuri la machedonii tai-zizi carasimu-palaz claudiu-ziaristi dan ,bramburic-mafie imobiliara-ai furat la banci de ai rupt-mafiot -te apara machedonii din justitie deliorga si ceilalti-dna corupta la constanta

admirator
1 noiembrie 2012
bafta!

Succes ARD in alegeri!

Coleg
1 noiembrie 2012
Minti!

Ai intrat in politica pentru a-ti umple buzunarele. Nu te intereseaza de Colegiul 9. De ce minti c-ai facut Soala la Palazu? Ai absolvit Scoala 26, am fost colegi de clasa, iar Liceul la Mircea. AI fost un elev bun, dar la caracter esti BARAT.

Gore Piru
1 noiembrie 2012
MINTI

Esti un produs 100% expirat la fel ca si Hasoti, cu care nu te ai mai inteless la furaciuni.Pacat pentru Constanteni ca trebuie sa vada inca o data un "prieten " al lui Cimpeanu liberalul , amic cu Iliescu, pe liste. Bancher te a facut Cimpeanu, daca nu era Cimpeanu te intorceai la combinatul de linguriunde ai crescut 100%.Ai uitat cind erai la liberali? ca faceai gasca cu Hasoti? Rau daca ai uitat Constantenii nu uita. Ai distrus alaturi de Maxzare & gasca parcul Tabacariei, prin semnatura ta pe HCL Constanta. Cind a aratat Mazare semnatura ai facut ciocul mic.Ai fugi repede

gigi
1 noiembrie 2012
colaborator

Dar cu statutul de colaborator al securitatii cum va laudati? a fost bine?

Nae
1 noiembrie 2012
Colegiul 9

Nu votatzi, ARDe!

sticlete
1 noiembrie 2012
oportunistul

vrei inca o tura mai oportunistule.Inseamna ca ai consumat tot ce ai furat in mandatul liberal

informator
1 noiembrie 2012
nerusinare

Saracu de tine,te doare in fund de grija noastra nu poti sa dormi de grija colegiului 9.Stai linistit ca ne descurcam si fara tine

inderjoschi dumitru
9 noiembrie 2012
fariseul

Problemele constănțenilor le-ați fi putut rezolva pe timpul mandatului de prefect, ca reprezentant al executivului (Guvernului) în teritoriu. Și ce ați făcut? Eu, ca și locuitor în acest colegiu de 33 de ani (nu cum minte fițuica observator de constanța), am constatat că nu ați făcut nimic pentru locuitorii acestei urbe. Și sunt convins că așa ați face dacă veți păcăli electoratul. Ca și contracandidat la aceste alegeri eu vă doresc să aveți succes la .... facultate!

Popandau
17 noiembrie 2012
Sigur, minte

S-a dus sa ARDa gazu la altii ca daca nu mai era pretenu Mazare, precis se inscria la USL.... Zice ca-i economist dar face pipi contra vantului stiind ca nu are nicio sansa de castig.

Răspuns la: MINTI
Adăugat de : Gore Piru, 1 noiembrie 2012
Esti un produs 100% expirat la fel ca si Hasoti, cu care nu te ai mai inteless la furaciuni.Pacat pentru Constanteni ca trebuie sa vada inca o data...
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5385 secunde