Spitalul Regional din Constanța, resuscitat în an electoral. "Ar urma să fie construit în cartierul Viile Noi"

2572
9

Articole de la același autor

Prefectul Adrian Nicolaescu a convocat, ieri, pentru prima dată de la numirea sa pe funcție, Colegiul Prefectural. Printre altele, la finalul întâlnirii, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că a luat decizia de a revigora proiectul ce privește înființarea unui Spital Regional la Constanța. Drept urmare, este po-sibil ca locuitorii din Constanța, dar și din alte șapte județe din zona de sud-est a țării să aibă la dispoziție o nouă unitate spitalicească unde să se trateze în caz de nevoie. 


Nicolaescu a precizat că dosarul cu toată documentația, care este la Ministerul Sănătății, va fi reactualizată și trimisă spre reavizare. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai susținut că de la nivel guvernamental sunt informații că există bani pentru spitalele regionale.


"Voi face toate demersurile pentru a fi realizat proiectul referitor la construirea Spitalului Regional Constanța. Este de datoria mea să impulsionez realizarea acestui proiect", a spus prefectul Adrian Viorel Nicolaescu. 


Prezent la întâlnire, directorul executiv al Direcției Județene de Sănătate Publică Constanța, Cristina Schipor, a explicat că noul Spital Regional ar urma să fie con-struit în zona Viile Noi, în spatele serelor, pe o suprafață de 10 hectare. Ea a mai spus că noua instituție spitalicească ar urma să aibă 770 de paturi. Totodată, aceasta a precizat că nu se cunoaște încă valoarea finanțării pentru construcția aces-tui spital. De asemenea, ea a menționat că este nevoie de o nouă unitate medicală, deoarece în județul Constanța sunt la acest moment doar 11 unități spitalicești, la 700.000 de locuitori.


Proiectul ce vizează construirea unui Spital Regional la Constanța este "în lucru" de 10 ani, dar practic, din 2006, nu s-a făcut nimic concret, ci doar planuri tra-sate pe hârtii și puse la mapă. Terenul pe care urmează să se construiască noua unitate medicală a aparținut Ministerului Apărării Naționale și a fost donat Ministerului Sănătății. După preluare, ministerul de resort a cheltuit zeci de mii de lei pentru pază, cadastru și intabulare, însă terenul a fost lăsat în paragină, iar proiectul uitat prin sertarele Mi-nisterului Sănătății. Planul pentru construcția noii unități spitalicești prevede că acesta ar trebui realizat pe trei mo-dule, cu o capacitate de 770 de paturi, cu secții de cardiologie, medicină internă, chirurgie, sau trauma-tologie și cu aparatură ultramodernă. Conform calculelor făcute cu ani în urmă, pentru punerea în aplicare a proiectului era nevoie de 350 milioane euro. 


Lucrurile s-au schimbat după alegerile din 2008, deoarece proiectul nu a mai fost pe lista de priorități a noului cabinet guvernamental. Între timp, criza economică a făcut ca bugetele tuturor instituțiilor să fie atent gestionate. Banii din vistieria statului erau din ce în ce mai puțini, așa că, în 2009 și în 2010, șefii Sănătății au încercat o altă variantă și au început demer-surile pentru găsirea unui investitor.


Licitația internațională care ar fi trebuit să aleagă agentul economic dispus să plătească cea mai mare parte din bani nu a mai avut loc. Ulterior s-a încercat o colaborare cu un investitor austriac, care, în cele din urmă, a eșuat.


Așadar, proiectul care ar trebui să fie una dintre cele mai mari investiții în infrastructura spitalicească din ultimii 30 de ani, ar urma să prindă contur, finanțarea urmând să vină din fondurile europene.


Recent, comisarul european Corina Crețu a anunțat că 150 de milioane euro, destinați construcției a trei spitale regionale în România, așteaptă încă la Bruxelles și a adăugat că documentația aferentă acestora nu este finalizată.


Rămâne de văzut dacă, în cele din urmă, se va concretiza ceva referitor la Spitalul Regional de la Constanța sau este doar o temă de campanie, ținând cont că este an electoral.


Comentează știrea

Mihai
10 martie 2016
Politicieni desprinsi de realitate

Numai scrieti asemenea minciuni electorale. Voi nu aveti medici in spitatul judetean din Constanta, nu faceti angajari acolo, nu aveti medicamente in spitalul judetean, nu sunt paturi suficiente acolo si mai vorbiti de un nou spital ? Vai de capul vostru ! Pe cine mai incercati sa pacaliti ca sa va voteze ? - poate curcile, dar alea nu voteaza.

Angela
10 martie 2016
Ce se vrea si ce trebuie

Mai important decat un spital regional ar fi: un spital de pediatrie, dupa modelul "Louis Turcanu" din Timisoara sau "Marie Curie" din Bucuresti, si un spital clinic de obstetrica si ginecologie, dupa modelul Panait Cerna (maternitatea Giulesti). Sunt 2 categorii speciale de pacienti pe care nu ii poti baga la gramada in spitalul judetean cu toate tipurile de patologie, mai ales in perioade de carantina, cum este cel actual. Cel putin asa se face in locuri mai civilizate sau care tind spre civilazie. Doar in Constanta totul a fost facut o tiganie, dupa chipul si asemanarea administratiei locale, rasiste pane in maduva oaselor fata de populatia majoritara a acestui oras.

ana
10 martie 2016
Care spital

Toate problemele care exista la Spitalul Judetean se datoreaza managementului defectuos.

gg
10 martie 2016
g

vrajeala electorala. vor fi spitale regionale doar la iasi, cluj si craiova. pt restul...

Cu Mazare fac treaba
10 martie 2016
Ba nu,cu Fagadau fac treaba

Un nou spital,o minciuna mai ieftina.Votati PSD ! Mai amaratilor,voi nu aveti bani sa dati cu o bidinea pe spitalul judetean,nu aveti bani de sapun in spital,nu aveti bani sa platiti un medic specialist,nu aveti medici si personal de specialitate ca i-ati gonit si vreti un alt spital ? Povestea asta este ca in bancul cu Piranda:barbate,ce facem cu puradelul asta,il mai spalam sau facem altul ? Hai sictir,panaramelor !

sindbad
10 martie 2016
aiurea

Ce spital nene? Mai bine facem inca un sambadrom, sa aiba prostimea unde casca gura. Pt. electoratul nostru... Haoleou, manca-ti-as. Vrajeli politicianiste, bune pt latrina3 si habarnisti...Mai bine facem un Henri Coanda 3, 4...n...

ctean
10 martie 2016
spital

foarte bine ca il faceti in viile noi , ati dat toate terenurile la toti machidonii, chipurile retrocedari in buricul constantei ca au venit ei de la tulcea ca au avut terenuri in constanta, si vreti sa faceti spital la mama dracu foarte bine o sa faceti un cacat.

Ilie
10 martie 2016
Clasa politica trebuie schimbata. Mai slabi ca cei actuali nu pot veni.

Nenorocitii astia nu au facut in 25 ani nici macar o gradinita noua, au distrus aproape tot ce a facut Ceausescu, iar acum vorbesc de 1 spital ? Un spital este cat un oras. Ei sunt bezmetici, nu stiu ce le iese pe gura. Macar daca ar modifica si ar simplifica legislatia din toate domeniile de activitate si tot ar fi ceva. Dar sunt atat de incompetenti incat aud la radio ca nici macar o serie de legi date de Ceausescu nu au fost in stare sa le abroge si se bat cap in cap cu cele date de ei.

Angela
15 martie 2016
mai mult decat schimbare

Pentru clasa politica de acum trebuie inviat Tepes.

Răspuns la: Clasa politica trebuie schimbata. Mai slabi ca cei actuali nu pot veni.
Adăugat de : Ilie, 10 martie 2016
Nenorocitii astia nu au facut in 25 ani nici macar o gradinita noua, au distrus aproape tot ce a facut Ceausescu, iar acum vorbesc de 1 spital ? Un...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5 secunde