Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble:

"Situația de securitate din regiunea Mării Negre este o preocupare"

244
Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a afirmat, ieri, că situația de securitate din regiunea Mării Negre este "o preocupare", precizând că relațiile de securitate și de înțelegere cu Rusia au fost "o preocupare" foarte mult timp.

"Situația de securitate în Marea Neagră este o preocupare. Avem mulți aliați în Marea Neagră, este o regiune unde NATO este prezent, dar avem și niște provocări. Rolul colegilor mei în siguranța României și a teritoriului NATO este un rol important. Avem și aceste provocări în Marea Nordului, la noi, chiar dacă suntem puțin mai în vestul continentului. Relațiile de securitate și de înțelegere cu Rusia au fost o preocupare foarte mult timp. Cred că trebuie să discutăm cu colegii noștri ruși în toate cazurile care există, să găsim un fel de cooperare și de înțelegere care acceptă că nici unul nici altul nu este un pericol pentru altul", a declarat Andrew Noble, citat de Agerpres, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului de ambasador al Marii Britanii la București.

Potrivit ambasadorului Marii Britanii la București, nu există niciun sens în care România și NATO să fie o amenințare pentru Rusia.

"Rusia este o țară inteligentă, cu mare experiență, și cred că vom ajunge la o soluție, dar nu pot să vă spun când", a afirmat Andrew Noble.

Totodată, întrebat cum vor evolua angajamentele britanice privind securitatea Europei și a României, în contextul Brexit, diplomatul britanic a precizat: "Cooperarea europeană s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20 de ani și instituțiile europene, care există, joacă un rol deosebit de important în viața tuturor. Noi am discutat cu Guvernul român că, chiar după Brexit, vrem să cooperăm foarte strâns, dar trebuie să acceptăm că volumul schimbărilor în ceea ce privește securitatea europeană, care există în instituțiile europene, nu poate fi înlocuit numai de schimburi bilaterale".

El a reiterat că Guvernul britanic a spus, în cadrul negocierilor pentru Brexit, că Marea Britanie dorește să se implice în acest domeniu al securității, chiar dacă nu mai este țară membră a Uniunii Europene.

"Nu știu dacă statele membre sunt mulțumite să nu mai aibă acces la informații pe care le oferim noi în cadrul instituțiilor europene. Cred că trebuie să avem această creativitate și să răspundem la provocarea de Brexit și mai ales în ceea ce privește securitatea. Am discutat această chestiune deja cu ministrul Afacerilor Externe și cred că preocupările Guvernului român sunt și în direcția preocupărilor noastre și România nu vrea să se piardă toate informațiile și instrumentele care există astăzi", a mai afirmat ambasadorul Andrew Noble.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4974 secunde