Senatorul Ștefan Mihu cere lămuriri referitoare la diminuarea indemnizației însoțitorilor persoanelor cu invaliditate

523
Senatorul Ștefan Mihu cere lămuriri referitoare la diminuarea indemnizației însoțitorilor persoanelor cu invaliditate - interpelaremihu-1527697319.jpg
În ședința Senatului din data de 29 mai 2018 senatorul Ștefan Mihu, de la PSD Constanța, a adresat o întrebare ministrului Muncii și Justiției Sociale Lia Olguța Vasilescu. 


Drept urmare, parlamentarul constănțean a cerut ministerului soluții pentru îndreptarea unor inechități și discriminări existente în sistemul public de asigurări sociale. Mai exact, este vorba despre diminuarea abuzivă a indemnizației de însoțitor pentru persoanele cu invaliditate de gradul I.


"Deși prin Legea nr. 19/2000, art.61-64 se stipula că persoanele cu invaliditate de gradul I beneficiază de o indemnizație pentru însoțitor în sumă fixă și egală cu salariul minim brut pe economie, prin OUG nr 100 referitoare la buget și OUG nr. 108/18.09.2008, s-a rectificat cuantumul sumei de însoțitor la doar 80% din valoarea unui punct de pensie. O asemenea diminuare are un caracter profund abuziv, fiind lezat principiul dreptului legal câștigat și a fost ulterior preluată de Legea Pensiilor nr 263/2010, votată în Parlament în condiții extrem de controversate și dubioase prin contribuția directă a doamnei Roberta Anastase, în circumstanțele cunoscute", a spus senatorul constănțean.


Acesta consideră că miile de pensionari cu invaliditate și însoțitorii acestora sunt nedreptățiți de modul în care se aplică legea privind această categorie socială și cere soluții pentru îndreptarea discriminărilor existente în acest moment.


"Față de cele de mai sus, vă rugăm, stimată doamnă ministru, să ne precizați ce măsuri sunt avute în vedere la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru remedierea acestei serioase discriminări sociale și ușurarea situației a mii de pensionari cu grad de invaliditate I, inclusiv a însoțitorilor acestora?", este întrebarea adresată de senatorul constănțean Ștefan Mihu care așteaptă răspuns de la ministrul Lia Olguța Vasilescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4892 secunde