Senatorii au respins propunerea privind gratuitatea protezei mamare

77
Senatorii  au respins propunerea privind gratuitatea protezei mamare - senatoriiaurespins-1392138693.jpg

Articole de la același autor

Senatorii au respins, ieri, o propunere legislativă care ar fi modificat Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul includerii, printre serviciile decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a endoprotezelor mamare, a materialelor și dispozitivelor necesare operațiilor de reconstrucție în urma afecțiunilor oncologice, motivul fiind acela că Executivul a aprobat în cursul zilei de luni Ordonanța nr. 3/2014 care reglementează acest aspect. Propunerea legislativă a fost astfel respinsă cu 46 de voturi pentru, 55 de voturi împotrivă și două abțineri. 
În expunerea de motive, inițiatorii arată că modificarea adusă Legii nr. 95/2006 redă șansa la viață și încrederea în sine acelor femei care se luptă cu această cumplită boală - cancerul la sân. 
"Importanța acestei operații de reconstrucție a sânului este vitală pentru orice femeie care a trecut prin trauma unei operații de extirpare a sânului. În România, statisticile ne arată că zece femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare zi, iar două pierd lupta cu viața. Acest procent, deloc onorabil, ne plasează pe primul loc în topul țărilor europene cu cea mai ridicată mortalitate provocată de cancerul la sân", se arată în documentul citat. 
Inițiatorii mai susțin că, practic, este nevoie de 500 de euro pentru a reda speranța acestor femei, deoarece atât costă o proteză mamară de bună calitate. 
"Nu este vorba despre o simplă operație estetică, ci de una curativă, ale cărei dimensiuni psihologice sunt imense. Dacă această operație s-ar realiza imediat după extirparea sânului, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, pacienta nu s-ar mai confrunta cu realitatea dură post-operație", mai apreciază inițiatorii. 
Legea are caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7097 secunde