Senatorii au modificat legea pensiilor militare. Care sunt noutățile

10054
Senatorii au modificat legea pensiilor militare. Care sunt noutățile - senatoriiaumodificat-1559674620.jpg

Articole de la același autor

Plenul Senatului a adoptat, ieri, o propunere legislativă care are ca obiect de reglementare modificarea legii privind pensiile militare de stat, în sensul posibilității prelungirii activității militarilor și polițiștilor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, la cerere, pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani. 


Proiectul a fost adoptat cu 71 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" și 28 de abțineri. 
Potrivit propunerii legislative, au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii și polițiștii în activitate din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 reprezintă vechimea în serviciu. 


"Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 63 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare. De asemenea, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută de prezenta lege pot fi menținuți în activitate, la cerere, după împlinirea acestei vârste, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin, urmând ca pentru fiecare an să primească un sport de 2% la salariul lunar brut", prevăd două amendamente propuse de președintele Comisiei pentru apărare, senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu, inițiatorul proiectului. 
Într-un alt amendament, se precizează că au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate care au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, dintre care cel puțin 15 ani vechime în serviciu și care se află în una dintre următoarele situații: sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a organizării unor unități și a reducerii unor funcții din ștatele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale; sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau inapt limitat pentru serviciul militar de către comisia de expertiză medico-militară. 


Cuantumul pensiei anticipate parțiale se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile legii, la care se adaugă și sporurile acordate. La împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar punctul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechime cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu. 
O altă modificare la textul proiectului de act normativ prevede că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate mai mică de 50 de ani. Totodată, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite în lege și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.


Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.42 secunde