€ 4.7601
£ 5.4034
$ 4.2755

Mai multe ştiri online:

Senatorii au decis! Statutul aleșilor locali, reexaminat

Ştire online publicată Marţi, 16 Aprilie 2019. Autor: Carmen MOCANU
Plenul Senatului a reexaminat, ieri, în calitate de Cameră decizională, ca urmare a deciziei CCR, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, prin care încălcarea normelor în materia conflictului de interese a fost introdusă în sfera faptelor ce constituie abateri disciplinare.

Proiectul, inițiat de parlamentari PSD, a fost adoptat în urma reexaminării, cu 78 de voturi „pentru“, 28 „împotrivă“ (PNL și USR) și o abținere, în forma aprobată de Camera Deputaților.

„Fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum șase luni“, se arată în textul legislativ adoptat de Senat în urma reexaminării.

Legat de acest subiect, senatorul USR Florina Presadă a subliniat, în plen, că forma actului normativ adoptat de Senat reprezintă o slăbire a criteriilor de integritate publică.

„Cel mai problematic lucru este că nu se mai reține decât o sancțiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizației consilierului local timp de șase luni. Noi interpretăm această nouă reglementare ca o tentativă de a scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI, în astfel de cazuri de conflict de interese, și anume interdicția de a mai ocupa o funcție publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcția publică“, a explicat Florina Presadă.

Liberalul Daniel Fenechiu a anunțat votul negativ al senatorilor PNL, subscriind argumentelor prezentate de senatorul USR Florina Presadă.

Curtea Constituțională a României a admis pe 16 octombrie 2018, parțial, sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleșilor locali. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7784 secunde