Senatorii au decis! Statutul aleșilor locali, reexaminat

235
Senatorii au decis! Statutul aleșilor locali, reexaminat - senatoriiaudecis-1555344681.jpg

Articole de la același autor

Plenul Senatului a reexaminat, ieri, în calitate de Cameră decizională, ca urmare a deciziei CCR, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, prin care încălcarea normelor în materia conflictului de interese a fost introdusă în sfera faptelor ce constituie abateri disciplinare.

Proiectul, inițiat de parlamentari PSD, a fost adoptat în urma reexaminării, cu 78 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" (PNL și USR) și o abținere, în forma aprobată de Camera Deputaților.

"Fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum șase luni", se arată în textul legislativ adoptat de Senat în urma reexaminării.

Legat de acest subiect, senatorul USR Florina Presadă a subliniat, în plen, că forma actului normativ adoptat de Senat reprezintă o slăbire a criteriilor de integritate publică.

"Cel mai problematic lucru este că nu se mai reține decât o sancțiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizației consilierului local timp de șase luni. Noi interpretăm această nouă reglementare ca o tentativă de a scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI, în astfel de cazuri de conflict de interese, și anume interdicția de a mai ocupa o funcție publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcția publică", a explicat Florina Presadă.

Liberalul Daniel Fenechiu a anunțat votul negativ al senatorilor PNL, subscriind argumentelor prezentate de senatorul USR Florina Presadă.

Curtea Constituțională a României a admis pe 16 octombrie 2018, parțial, sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleșilor locali. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4521 secunde