Senatorii au aprobat ca Vinerea Mare să fie zi nelucrătoare

401
Senatorii au aprobat ca Vinerea Mare să fie zi nelucrătoare - senatzilibera-1519230360.jpg

Articole de la același autor

Senatul a adoptat, în ședința plenului de ieri, o propunere legislativă pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 - Codul Muncii, prin care Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui - devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Propunerea legislativă, care a fost inițiată de un grup de 42 de senatori și deputați din întreg spectrul politic, a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 86 de voturi "pentru", 1 "împotrivă" și o abținere.


Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, ca for decizional.


"Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 țări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 - 17 zile de sărbătoare legală. Și în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an", se arată în expunerea de motive a actului normativ.


Codul Muncii stabilește, în prezent, următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); prima și a doua zi de Paște; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima și a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Națională a României); 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).


Codul Muncii mai prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5514 secunde