€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Semnal de alarmă pentru salvarea Cetății Carsium! "E plină de gunoaie"

Ştire online publicată Luni, 24 Octombrie 2016. Autor: Carmen MOCANU
Liberalii de la Hârșova trag un semnal de alarmă cu privire la problemele Cetății Carsium, un obiectiv turistic de importanță majoră a județului Constanța, cu care hârșovenii ar trebui să se mândrească, dar care, din păcate, a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind complet ignorat în ultimii ani de administrația locală PSD care s-a aflat la conducere. 


„Cauzele îngrijorării noastre sunt gunoaiele menajere existente, animalele ce pătrund în zona sitului, deteriorându-l în mod constant, săpăturile arheologice parțial astupate și căile de acces devenite, în timp, impracticabile. Consilierii locali ai PNL Hârșova dezaprobă nepăsarea vechii administrații locale și județene a PSD, care a neglijat total protejarea și conservarea Cetății Carsium, o emblemă a orașului nostru și a județului Constanța, cetate care riscă și ea, alături de Cetatea Capidava, să nu mai fie inclusă pe lista patrimoniului UNESCO”, a spus viceprimarul orașului Hârșova, Ionel Dia, de la PNL. 


El a adăugat că au existat discuții cu profesorul Constantin Nicolae, expert arheolog, responsabil științific al șantierului de la Cetatea Carsium, și, drept urmare, alături de consilierii locali ai PNL și de echipa liberală de la Hârșova, se va iniția o hotărâre în Consiliul Local Hârșova pentru introducerea obiectivului „Împrejmuirea Cetății Carsium” în lista de investiții și prioritați a orașului Hârșova, restricționând astfel accesul animalelor ce pot deteriora situl și contribuind la conservarea acestuia. 


„Consider că susținerea unei astfel de investiții este imperios necesară și urgentă pentru ca starea Cetății Carsium să nu se deterioreze și mai mult. În acest sens, am discutat și cu președintele interimar al PNL Hârșova, consilierul județean Bogdan Bola, pentru a încerca să găsim modalități prin care Consiliul Județean Constanța să vină în ajutorul Cetății Carsium. Până atunci însă, în lipsa unor fonduri din partea Consiliului Județean Constanța, este obligatoriu ca această investiție să fie susținută din bugetul orașului Hârșova și de către toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică. Avem încredere că noua administrație locală a orașului nostru se va preocupa mult mai mult de rezolvarea acestei probleme și că doar împreună vom putea reda măreția și frumusețea cetății noastre”, a mai spus liberalul Ionel Dia. 


v v v


Reamintim că, în urmă cu ceva timp, CJC a depus proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova) - Castrul roman”, proiect inițiat într-un parteneriat româno-bulgar. Cu toate acestea, în cele din urmă, proiectul nu a mai fost implementat, din cauza retragerii părții bulgare, rămânând la stadiul de studiu de fezabilitate. Proiectul prevedea împrejmuirea cetății, restaurarea „Turnului comandantului”, amenajarea de alei și pasarele peste săpăturile arheologice și consolidarea zidului de la Dunăre, existând posibilitatea prăbușirii acestuia și distrugerii totale a cetății.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8945 secunde