Semnal de alarmă pentru salvarea Cetății Carsium! "E plină de gunoaie"

809
2

Articole de la același autor

Liberalii de la Hârșova trag un semnal de alarmă cu privire la problemele Cetății Carsium, un obiectiv turistic de importanță majoră a județului Constanța, cu care hârșovenii ar trebui să se mândrească, dar care, din păcate, a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind complet ignorat în ultimii ani de administrația locală PSD care s-a aflat la conducere. 


"Cauzele îngrijorării noastre sunt gunoaiele menajere existente, animalele ce pătrund în zona sitului, deteriorându-l în mod constant, săpăturile arheologice parțial astupate și căile de acces devenite, în timp, impracticabile. Consilierii locali ai PNL Hârșova dezaprobă nepăsarea vechii administrații locale și județene a PSD, care a neglijat total protejarea și conservarea Cetății Carsium, o emblemă a orașului nostru și a județului Constanța, cetate care riscă și ea, alături de Cetatea Capidava, să nu mai fie inclusă pe lista patrimoniului UNESCO", a spus viceprimarul orașului Hârșova, Ionel Dia, de la PNL. 


El a adăugat că au existat discuții cu profesorul Constantin Nicolae, expert arheolog, responsabil științific al șantierului de la Cetatea Carsium, și, drept urmare, alături de consilierii locali ai PNL și de echipa liberală de la Hârșova, se va iniția o hotărâre în Consiliul Local Hârșova pentru introducerea obiectivului "Împrejmuirea Cetății Carsium" în lista de investiții și prioritați a orașului Hârșova, restricționând astfel accesul animalelor ce pot deteriora situl și contribuind la conservarea acestuia. 


"Consider că susținerea unei astfel de investiții este imperios necesară și urgentă pentru ca starea Cetății Carsium să nu se deterioreze și mai mult. În acest sens, am discutat și cu președintele interimar al PNL Hârșova, consilierul județean Bogdan Bola, pentru a încerca să găsim modalități prin care Consiliul Județean Constanța să vină în ajutorul Cetății Carsium. Până atunci însă, în lipsa unor fonduri din partea Consiliului Județean Constanța, este obligatoriu ca această investiție să fie susținută din bugetul orașului Hârșova și de către toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică. Avem încredere că noua administrație locală a orașului nostru se va preocupa mult mai mult de rezolvarea acestei probleme și că doar împreună vom putea reda măreția și frumusețea cetății noastre", a mai spus liberalul Ionel Dia. 


v v v


Reamintim că, în urmă cu ceva timp, CJC a depus proiectul "Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova) - Castrul roman", proiect inițiat într-un parteneriat româno-bulgar. Cu toate acestea, în cele din urmă, proiectul nu a mai fost implementat, din cauza retragerii părții bulgare, rămânând la stadiul de studiu de fezabilitate. Proiectul prevedea împrejmuirea cetății, restaurarea "Turnului comandantului", amenajarea de alei și pasarele peste săpăturile arheologice și consolidarea zidului de la Dunăre, existând posibilitatea prăbușirii acestuia și distrugerii totale a cetății.


Comentează știrea

C. Nicolae
24 octombrie 2016
...nu mai agitati apele!

Nu mai agitati apele! Nu mai faceti valuri! Cetatea de la Harsova este intr-o stare avansata de degradare de zeci de ani. Nimeni nu a facut mare lucru pentru ea. Singura autoritate care s-a aratat interesata de soarta ei a fost Consiliul Judetean. In 2012 prin HG a fost trecuta in proprietatea publica a judetului Constanta. In anul trecut s-a initiat un SF pe fonduri europene pe axa CBC, insa retragerea bulgarilor ne-a lasat descoperiti. Ceea ce trebuia sa scrieti Dv. sus este ca autoritatea judeteana face eforturi pentru ca proiectul sa fie depus pe POR. Dupa ,,episodul Capidava,, Ministerul Culturii a cerut CJ sa stopeze proiectele pe situri. Daca in cazul Harsovei se va face acest lucru, va fi o mare greseala si nu se va putea depune in timp proiectul. Dupa cat cunosc oamenii din CJ lucrurile nu se vor opri aici si se vor cauta noi axe pentru acest proiect. Interpunerea unor astfel de probleme in luptele politice face mult rau monumentului. Daca PNL vrea sa faca ceva pentru sit, sa organizeze o actiune de ecologizare a cetatii. Ar fi mult mai nimerit pentru sit si mai ales pentru imaginea partidului. Oricum, nefiind in proprietatea publica locala (de nenumarate ori CL a respins cererea noastra de preluare a sitului) orice initiativa pentru imprejmuire nu poate fi pusa in aplicare. Haideti sa ne gandim la lucruri care chiar se pot face pentru salvarea si valorificarea fortificatiei de la Harsova. Imi este teama ca aceste initiative utile care trebuiesc luate de catre Consiliul local, intr-un viitor apropiat, se vor pica la vot....

C.Nicolae
24 octombrie 2016
...ori este confuzie, ori rautate

Draga ,,arheologule,, nu se poate compara Capidava cu Carsium. Nici pe departe. Alt sit, alte interese, alti oameni...Proiectul de aici urmareste reabilitarea imaginii sitului, restaurarea unui obiectiv care sa pastreaza in proportie de 80% si a zidului de la Dunare care risca sa se prabuseasca intr-un viitor nu prea indepartat si daca va si ,,ajutat,, de factori geologici. Zidurile care se vad vor fi curatate de depunerile de pamant, iar incinta de vest va fi adusa la cota maxima actuala pentru a asigura vizibilitatea ei dinspre oras. Cam atat. Restul sunt amenajari pentru turisti. Cetatea ramane un obiectiv rezervat cercetarii arheologice pentru ca este aproape necunoscuta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3826 secunde