€ 4.7612
£ 5.3976
$ 4.256

Mai multe ştiri online:

Ședință la CJC: facilități pentru elevi și studenți. "Se întârzie de șapte ani punerea în aplicare a legii"

Ştire online publicată Miercuri, 22 August 2018. Autor: Carmen MOCANU
Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a convocat, astăzi, aleșii județeni la ședința ordinară a lunii august. Întâlnirea va avea loc, de la ora 13.00 în sala „Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ. Potrivit convocatorului, pe ordinea de zi se află 21 de proiecte de hotărâre de interes județean. 


Dacă la ultima ședință au avut ghinion iar proiectul lor nu a trecut de votul celorlalți consilieri județeni, aleșii de la PNL au solicitat reintroducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind acordarea facilităților la transport pentru elevi și studenți. Concret, proiectul este inițiat de consilierii liberali Marian Iordache, Bogdan Bola, Liviu Popa, Stelian Gima, Cristian Zahariuc, Marian Crușoveanu și Geanina Topolov.


„Vreau să fiu foarte clar de la bun început: acest proiect, depus alături de colegii mei, nu este un moft sau vreo pomană electorală, ci reprezintă doar punerea în aplicare a unei legi din 2011. Fiind membru în Comisia de Educație, Sport, Turism și Tineret a Consiliului Județean Constanța, îmi doresc foarte mult ca lumea să înțeleagă următoarele aspecte, să priceapă că nu vorbim de o măsură de stânga (chiar din contră), tocmai pentru a își putea formula apoi o părere corectă și pertinentă: se întârzie de șapte ani punerea în aplicare a legii. În acest moment, în județul nostru, rata abandonului școlar este de 8% în mediul rural, cea mai mare din țară. De asemenea, rata abandonului școlar este în medie de 6% în urban, situându-ne pe al doilea loc după județul Ilfov. Nu avem întocmit de Consiliul Județean Constanța niciun studiu la nivel județean, care să ne dea o imagine mai clară asupra dezastrului din învățământul constănțean. Aproape jumătate dintre copiii din România (49%) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar 30,4% dintre copiii români se află în stare de deprivare materială severă. Nu asigurăm accesul gratuit, echitabil și universal la educație, așa cum prevede legea și încă privim sumele cheltuite pe educație ca și cheltuieli, nu investiții în viitorul nostru. Analizând prevederile legii, oricine poate vedea că nu sunt respectate drepturile elevilor și studenților la reducere la transportul local județean. Din aceste motive, solicitările noastre au fost foarte simple, la obiect, menite să vină în sprijinul locuitorilor din județ și mai ales, conform Legii Educației: să se aprobe subvenționarea cu 50% a transportului public de călători organizat de operatorii autorizați de Consiliul Județean pentru elevi și studenți și să se aprobe subvenționarea cu 100% a transportului public de călători organizat de operatorii autorizați de Consiliul Județean pentru elevii și studenții orfani, cu cerințe educaționale speciale, proveniți din casele de copii sau asupra cărora s-a stabilit o măsură de protecție socială”, a explicat consilierul județean Bogdan Bola, de la PNL Constanța. 


Printre altele, consilierii județeni vor trebui să modifice componența Comisiei pentru Protecția Copilului Constanța și să aprobe componența Comisiei Tehnico-Economice și a Regulamentului de organizare și funcționare din cadrul Consiliului Județean Constanța.


Un alt proiect ce urmează să fie analizat și aprobat sau nu de consilierii județeni vizează aprobarea închirierii, prin licitație publică deschisă cu strigare, a unor spații aflate în proprietatea publică a județului Constanța și în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în scopul desfășurării de activități comerciale. De asemenea, aleșii vor aproba proiectul referitor la organizarea evenimentului „Sărbătoarea Recoltei și a Vinului Dobrogean - Ediția 2018”. Totodată, un alt proiect privește repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA pe anul 2018, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 20 mai Foto : Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București 37464 vizite, 0 comentarii Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București
Actual
ieri, ora 11:35 Foto : Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță 2166 vizite, 0 comentarii Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță
Politică
marti, 21 mai Foto : UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova 1920 vizite, 0 comentarii UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7947 secunde