Puiu Hașotti:

Securitatea națională, amenințată de jaful arheologic și vandalizarea monumentelor

158
Securitatea națională, amenințată de jaful arheologic și vandalizarea monumentelor - hasotti-1463422091.jpg

Articole de la același autor

Distrugerea sau degradarea intenționată a bunurilor culturale aparținând Patrimoniului Cultural al țării ar putea deveni o chestiune de securitate națională, de competența CSAT.

Senatorul liberal de Constanța, Puiu Hașotti, propune introducerea în legislația privind securitatea națională a României a unei noi amenințări. Nu este vorba despre terorism sau alte amenințări militare, ci despre patrimoniul cultural național, referindu-se la distrugerea monumentelor, dar și la traficanții și căutătorii de artefacte.

În acest sens, parlamentarul propune completarea Legii 51/1991 privind securitatea națională a României cu o nouă prevedere. Prin urmare, constituie amenințări la adresa securității naționale a României "orice acțiuni sau inacțiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naționale de securitate din domeniul promovării identității naționale, a prezervării și valorificării patrimoniului cultural, prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria Tezaur sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice, grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparținând Patrimoniului Cultural Național, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale și toate activitățile asociate braconajului arheologic efectuate în zonele de interes național", se arată în propunerea legislativă.

Senatorul Puiu Hașotti susține în expunerea de motive că Strategia Națională de Apărare a Țării 2015-2019 prevede, printre obiective de securitate, și promovarea identității naționale, inclusiv prin prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural. "Bunurile aparținând patrimoniului național constituie o resursă strategică. Mai ales că ele sunt și un fond neregenerabil, a cărui degradare sau distrugere este ireversibilă și nerecuperabilă. În acest sens, am considerat că neluarea unor măsuri imediate va avea consecințe negative viitoare greu de intuit și de cuantificat în prezent", a precizat Hașotti în încheiere.

Proiectul de lege se află în dezbatere la Camera Deputaților, prima cameră sesizată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7556 secunde