€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Mai multe ştiri online:

Se împute "afacerea" Polaris cu Primăria Constanța. DNA a găsit un prejudiciu de 200 milioane lei

Ştire online publicată Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015. Autor: Carmen MOCANU
Aleșii locali ai municipiului Constanța s-au reunit, vineri, în cadrul ședinței ordinare a lunii noiembrie. Pe ordinea de zi s-au aflat 53 de proiecte de hotărâre ce vizează diverse probleme de interes pentru constănțeni, dar cinci dintre acestea au fost retrase și unul amânat. 


Ședința a debutat cu depunerea jură-mântului de noul consilier local din partea PSD, Paula Cioceanu validată în funcție ca urmare a demisiei consilierului liberal Ana Marcu. Totodată, aleșii au declarat vacant un alt loc de consilier local ca urmare a demisiei lui Valentin Șurghie. Evenimentul a continuat cu delegarea temporară a atribuțiilor viceprimarului consilierului local Costin Răsăuțeanu, propunerea fiind făcută de primarul interimar Decebal Făgădău. 


De asemenea, tot la propunerea lui Făgădău au fost acordate trei titluri de cetățeni de onoare ai municipiului Constanța, tenorului Vasile Moldoveanu, sportivei Elizabeta Samara și contra-amiralului în retragere, Niculae Ștefan. La ceremonie, s-a prezentat doar Niculae Ștefan, care și-a ridicat diploma per- sonal. În schimb, Elizabeta Samara a fost reprezentată de mama sa, Mariana Samara, deoarece sportiva se află la un turneu la Budapesta, în timp ce din partea tenorului Vasile Moldoveanu nu a fost nimeni prezent. Nici pensionarii sau șomerii nu au fost uitați, aleșii locali având pentru ei pregătite două proiecte. Astfel, s-a aprobat acordarea de facilități la transportul urban de călători în municipiul Constanța persoanelor în vârstă de peste 80 de ani, dar și șomerilor. Alte proiecte votate au vizat investițiile în Constanța cum ar fi construirea parcării multietajată P+7E+T din zona Cazino-Albatros sau iluminatul public. În plus, a fost aprobat și regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcției de administrator de imobil.


Prejudiciu de peste 200 milioane de lei în contractul cu Polaris
Pe de altă parte, pe ordinea de zi s-a aflat și un proiecte care face referire la achiziția serviciului de consultanță juri-dică, asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor muni-cipiului Constanța în dosarul nr. 964/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție precum și în fața instanțelor judecătorești competente, proiect care a fost votat în unanimitate.


În schimb, un alt proiect inițiat de primarul interimar Decebal Făgădău, care viza constituirea municipiului Constanța ca parte civilă în dosarul nr. 964/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție București a fost amânat, unii dintre consilieri fiind nelămuriți cu ceea ce se solicită. 


„Am inițiat acest proiect deoarece reprezentanții DNA ne-au sesizat că există probleme în contractul încheiat cu Polaris, unde experții au stabilit că există un prejudiciu de peste 200 milioane de lei. Consider că este normal ca municipiul Constanța să se constituie parte civilă în acest dosar. 


Asta nu înseamnă că eu condamn pe cineva, că spun că cei care l-au încheiat sunt vinovați. Asta va stabili instanța. Eu nu doresc decât să conserv acest drept al municipiului Constanța. Contractul cu Polaris a fost încheiat în 2008 pe o perioadă de 25 de ani”, a explicat Decebal Făgădău. 


În această împrejurare, consilierul local George Papari a cerut lămuriri fiind de părere că nu ar trebui ca municipiul Constanța să se constituie parte civilă. Mai mult, prezentă la ședință, Marcela Frigioi, directorul economic din cadrul Primăriei Constanța, a spus că, în caz că Primăria Constanța se va constitui parte civilă în acest proces, ea este nevoită să-și prezinte demisia deoarece dorește „să-și protejeze pielea”.


„Dacă peste un an, doi, șapte ani, se va constata că acest contract cu Polaris a fost ilegal cineva o să fie tras la răspundere. Eu sunt cea care face toate plățile, semnez pentru ele. În asemenea caz, o să-mi prezint demisia deoarece nu pot semna, vreau să-mi păzesc pielea”, a spus Marcela Frigioi.


Așadar, în cele din urmă, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie introdus, din nou, la o altă ședință, până atunci aleșii locali nelămuriți de situație să se pună la punct cu situația juridică existentă. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8768 secunde