Mihai Tararache către ministrul Culturii:

"Salvați Ansamblul rupestru de la Basarabi!"

203

Articole de la același autor

Ansamblul rupestru de la Basarabi se deteriorează de la o zi la alta și nicio autoritate publică nu ia vreo măsură care să ducă la îmbunătățirea stării acestuia. De mai bine de 20 de ani, autoritățile locale și centrale sunt doar "în pelerinaj" la monument. Deși periodic, reprezentanții Ministerului Culturii, zeci de secretari de stat vin, constată și notează, nimic nu se schimbă cu toate că acest monument este considerat unic în Europa.

În acest context, de degradare continuă, deputatul liberal constănțean, Mihai Tararache, a luat atitudine și a adresat, recent, o interpelare ministrului Culturii, Ioan Vulpescu cu tema "Salvați ansamblul rupestru de la Basarabi!".

"În anii ’50, era descoperit accidental, în timpul unei exploatări de calcar, un monument unic al țării noastre, care acum zace în paragină. Este vorba de ansamblul rupestru de la Basarabi, un monument care adăpostește prima biserică și primele chilii ale unei mânăstiri de pe teritoriul României. Un lăcaș unic, săpat într-un deal de cretă, în apropierea unei cariere de piatră din orașul Murfatlar. În cadrul acestui monument unic, aflat pe teritoriul Dobrogei, pământ apostolic, pot fi văzute numeroase încăperi de cult, biserici și paraclise, chilii, cripte și galerii, care datează din secolul X, dovezi vii și extrem de importante ale istoriei creștinismului. Dincolo de importanța religioasă a aces-tui lăcaș unic, nu pot să nu evidențiez posibilitatea ca în urma unei investiții, această zonă să fie inclusă într-un traseu turistic, având un potențial imens în acest sens. Cu toate acestea, un monument care reprezintă o sursă importantă de informații despre istoria, cultura și arta dobrogeană, se degradează pe zi ce trece, fără ca nimeni să ia vreo măsură", a spus deputatul Mihai Tararache.

Drept urmare, la finalul interpelării, parlamentarul constănțean l-a întrebat pe ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, dacă a căutat soluții pentru conservarea Bisericuțelor de cretă de la Murfatlar și dacă, da, i-a cerut să spună ce soluții a identificat pentru salvarea acestui monument și când le va aplica. În plus, el a solicitat răspuns în scris, în termenul prevăzut de lege.

"Domnule ministru, știu că sunteți un reputat teolog, dar și un susținător al valorilor culturale, de aceea vă cer, în numele constănțenilor, să salvați această comoară culturală, Ansamblul rupestru de la Basarabi", a mai transmis deputatul Mihai Tararache de la PNL.

Complexul rupestru de la Basarabi are o importanță deosebită pentru istoria creștinismului deoarece se presupune că adăpostește prima biserică și primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României. Lăcașul este săpat într-un deal de cretă din apropierea orașului Murfatlar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4214 secunde