Răpus de presiunea "străzii"! Premierul Ponta a demisionat

629
8
Răpus de presiunea

Articole de la același autor

După ce, marți seara, aproximativ 30.000 de oameni au protestat în centrul Capitalei, ca urmare a furiei și revoltei venite în urma incendiului de la Clubul Colectiv, Victor Ponta a demisionat, ieri, iar gestul acestuia a dus la căderea întregului Guvern.

Luat prin surprindere de presiunea "străzii", Ponta nu a mai avut încotro.

"Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă și evident, începând cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, și al Guvernului României și fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii și cred că ar fi o mare greșeală și cred că am avea toți de suferit", a spus premierul Victor Ponta.

Forfota politică s-a declanșat imediat și, în timp ce UNPR a anunțat că va reprezenta în continuare interesul național, liberalii au spus răspicat că vor alegeri anticipate, ceea ce ar duce la schimbarea întregii clase politice. În schimb, cei de la PSD au spus că se opun alegerilor anticipate, deoarece acestea ar aduce o perioadă de instabilitate de care țara nu are nevoie în aceste momente.

"Cererea partidului și a mea este foarte clară. PSD dorește să rămână în continuare la guvernare, pentru a duce mai departe proiectele începute. Coaliția are majoritate în Parlament", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

De departe, cel mai fericit s-a arătat fostul președinte Traian Băsescu, actualmente lider al Mișcării Populare.

"Cred că Victor Ponta a făcut ce trebuia în cel mai sincer mod. Era necesar, după părerea mea. Trebuia să demisioneze demult, așa simt eu. Este un mare cadou pentru România și mă bucur că a coincis cu ziua mea", a spus fostul președinte al României, care, ieri, a împlinit 64 de ani.

Cum se poate ajunge la alegeri anticipate

Potrivit Constituției, după demisia premierului Victor Ponta, președintele Klaus Iohannis are atribuția de a desemna un prim-ministru interimar, care să asigure funcționarea Guvernului până în momentul formării noului Executiv. În aceste condiții, atribuțiile prim-ministrului interimar sunt restrânse și este posibil ca șeful statului să-l desemneze în această funcție, până la formarea unui nou Guvern, pe Mircea Dușa, actualul ministru al Apărării Naționale.

Ieri seară, Klaus Iohannis a anunțat că urmează să se consulte cu partidele parlamentare și a precizat că, în următoarele zile, va desemna un nou premier care trebuie să formeze Guvernul. Practic, noul Guvern ar trebui atunci să primească votul Parlamentului. Însă, teoretic, lucrurile ar putea să nu stea chiar așa și să se ajungă la dizolvarea Parlamentului, după care la alegeri anticipate.

Conform legii, ca să se ajungă la alegeri anticipate este nevoie de dizolvarea Parlamentului. Această procedură este prevăzută de art. 89 din Constituție, care precizează că, "după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură". 

Comentează știrea

A demisionat ca sa fie inlocuit tot de un coleg din guvernul lui ???
5 noiembrie 2015
Lasitatea si coruptia

Nu i-a permis inainte de a demisiona sa taie in carne vie si sa demita toti incompetentii si coruptii dintr-un singur minister macar. A demonstrat ca nu se poate atinge de nimeni, ca nu poate face ordine nicaieri. O papusa cu sfori. Altii conduc partidul din umbra, nu el.

Sfidarea
5 noiembrie 2015
Incompetenta

Noi asteptam masuri radicale si schimbarea atitudinii ministrilor si a clasei politice, nu sa se ruleze intre ei pe functii.

bogdan
5 noiembrie 2015
proiect

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi Se lucreaza comod de acasa maximum 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Important ! Lasati mesajul cu textul " INFO " doar pe e-mail ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Oferim si solicitam seriozitate! In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati! Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa:[email protected]

Dmitri
5 noiembrie 2015
A

Oamenii care fac lumea să progreseze sunt dinamici fiindcă sunt entuziaști. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Mos Ion
5 noiembrie 2015
Iohanis , sa te vedem acum....

Ai scapat de Ponta , asa cum iti doreai ! Sa te vedem acum , sa vedem un lucru bine facut ca pana acum nu am avut parte decat de lucrul bine tacut !

Adriana
5 noiembrie 2015
Oportunitate de câștig!

Oportunitate cu totul provocatoare! Pentru cei care doresc o metoda revolutionara si sigura de a castiga bani: acum este momentul cel mai potrivit sa incepeti sa castigati, repede, urgent, nu dupa luni sau ani de zile! Actionati si cereti detalii mai multe la adresa de e-mail: : [email protected]

cristina
5 noiembrie 2015
Proiect

Pentru toate localitatile! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Daniil
5 noiembrie 2015
necesitate

E nevoie maxima sa scapati profesorii de miile de hartii !!!!! Sunt copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca la clasele V_VIII si chiar la liceu. Nu avem timp sa ne ocupam de ei....

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Noiembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : PONTA A DEMISIONAT
Pagina a fost generata in 0.4978 secunde