€ 4.7601
£ 5.4034
$ 4.2755

Mai multe ştiri online:

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, CONDAMNAȚI DEFINITIV LA ANI GREI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Ştire online publicată Vineri, 08 Februarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a primit condamnare definitivă de 9 ani cu închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale. Mazăre se află în Madagascar din decembrie 2017. 


Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 9 ani de închisoare cu executare. Sentința este definitivă, transmite Realitatea TV. 


Este vorba despre Dosarul retrocedărilor, din anul 2008, în care Mazăre și o întreagă listă de funcționari publici, printre care și Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, sunt acuzați de infracțiuni de corupție, mai exact: abuz în serviciu în formă calificată, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, uzul de fals, asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni. 


Cristian Borcea a primit 5 ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu - 5 ani cu executare, Dragoș Săvulescu - 5 ani și jumătate cu executare, notarul Aurel Jean Andrei - 2 ani cu suspendare (cu 4 ani termen de încercare). 


Procurorii DNA ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare pentru Radu Mazăre. El este în Madagascar din decembrie 2017. Mazăre se afla sub control judiciar și a plecat din țară fără să fie împiedicat de nimeni și de nimic, iar Poliția Constanța a sesizat că lipsește abia când el nu s-a mai prezentat la controlul săptămânal, la 30 decembrie 2017. Mazăre a transmis apoi că se va întoarce în România când justiția va fi liberă. „Sunt o țintă a statului paralel, iar atunci când în România va exista o justiție reală, mă voi întoarce“, a afirmat Mazăre într-o scrisoare publică apărută în urma fugii sale în Madagascar. 


Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat, în acest dosar, în iulie anul trecut, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după 9 ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe. 


În același dosar a fost condamnat și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Alți șapte funcționari din cadrul Primăriei Constanța au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu. Ceilalți 24 de acuzați din acest dosar au fost achitați de Tribunalul București. Între aceștia se numără și Cristian Borcea. 


Istoricul dosarului Anchetatorii DNA arată că în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul. "Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (...) 


În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătrați", susțin anchetatorii. Procurorii anticorupție precizează că au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietății publice, "adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice". 


 Conform DNA, prin faptele săvârșite de cei 37 de inculpați în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanța. Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alți doi învinuiți din dosar, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu și Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moștenise proprietăți impresionante în București și Constanța și lăsase partea sa din moștenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001. 


 Având complicitatea unui notar, cei doi au acționat ca mandatari în numele acesteia și au solicitat Primăriei Constanța să intre în posesia unor suprafețe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătrați. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici. Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociați, la prețuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătrați. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța a luat act de "vânzările" și "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre. Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 și Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanța și din domeniul public al statului, ale căror prețuri au fost mult subevaluate. Conform calculelor făcute de procurori, raportând prețul plătit pentru drepturile succesorale cu prețul terenurilor cedate de Primăria Constanța și vândute ulterior, inculpații au obținut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 metri pătrați în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), față de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanța cu 29.000 de metri pătrați. 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7712 secunde