PSD zdrobește PNL. USR devine a treia forță politică din România

342
2
PSD zdrobește PNL. USR devine a treia forță politică din România - psdzdrobeste-1481492413.jpg

Articole de la același autor

PSD este marele câștigător al alegerilor de duminică, toate sondajele prezentate fiind în favoarea social-democraților. Primele date exit-poll prezentate după închiderea urnelor arată o victorie categorică a PSD în alegerile parlamentare. 


Potrivit unui exit-poll realizat de IRES la comanda DIGI24, PSD are 45,5%, în timp ce PNL se situează la 20,8%. Clasamentul este urmat de USR cu 9,2%, UDMR - 6,7%, ALDE - 6,3%. PMP nu reușește să treacă pragul, având doar 4,7%. Un alt exit-poll prezentat de Realitatea TV, PSD are 44,4%, PNL 22%, USR 10%, UDMR 6%, ALDE 5,5%, PMP 4,5%.


Exit-poll-ul SOCIOPOL prezentat după închiderea urnelor de către România Tv creditează PSD cu un procent de 42,3% la alegerile parlamentare, PNL cu 19,2%, USR cu 10,1%, ALDE cu 6%, PMP cu 5,2%, UDMR cu 5,4%.


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat aseară, după închiderea urnelor și prezentarea rezultatelor exit-poll, că tot ce a promis în campania electorală va fi pus în practică de un guvern PSD.


"Le cer tuturor să se pună astăzi capăt dezbinării", a fost apelul social-democratului.


"În zilele următoare eu voi ține cont în acțiunile mele de trei lucruri: de votul de azi al Românilor, de Constituția României și de programul de guvernare pe care l-am prezentat în toată această perioadă", a precizat social-democratul.


"Le cer tuturor să se pună astăzi capăt dezbinării pentru că românii au votat azi împotriva instigării la ură, împotriva instigării la dezbinare, au votat pentru ca toți să ne unim, pentru ca România să fie o țară puternică și respectată", a declarat Liviu Dragnea.


Întrebat despre faptul că a vorbit doar de un guvern PSD, Dragnea a amintit că angajamentul de campanie a fostul unul pentru o guvernare cu ALDE și a susținut că s-a exprimat în felul acesta pentru că vrea și speră ca premierul să fie de la PSD.


În schimb, președintele PNL, Alina Gorghiu, a fost zgârcit în declarații și a spus, imediat după închiderea secțiilor de votare, că "meciul încă se joacă" și partidul nu renunță la formarea unei majorități parlamentare pentru susținerea lui Dacian Cioloș ca premier. Aceeași atitudine rezervată a avut-o și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că așteaptă finalizarea numărării voturilor din toate secțiile de votare și a cerut vigilență celor ce participă la numărarea voturilor.


De departe, cel mai fericit a fost liderul USR, Nicușor Dan. El a spus, după închiderea urnelor, că este un fapt extra-ordinar că USR a ajuns a treia forță politică a României după alegerile din 11 decembrie, caracterizând rezultatul drept "un început"’.


În ceea ce privește PMP-ul, acesta era cotat de unele sondaje ca partid ce va face parte din noul Parlament, în timp ce alte sondaje indicau că nu va trece pragul electoral de 5% la nivel național.


La închiderea ediției, președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat că speră ca formațiunea pe care o conduce să ia un procent de 6% la alegerile parlamentare, cu ajutorul diasporei.


"Până în ultima clipă sper să intrăm în Parlament. Trecem de 6% cu diaspora. Partidul va fi în opoziție cu PSD. Să vedem rezultatele finale. Sunt foarte mulțumit cu cifrele comunicate. 6% este un scor bun", a declarat Traian Băsescu.


Reamintim că viitorul Parlament va avea mai puțini senatori și deputați, față de actualul Legislativ, deoarece a fost reintrodus votul pe liste, după experimentul eșuat cu votul uninominal. Odată cu revenirea de la sistemul de vot uninominal la cel pe liste, se reduce numărul aleșilor de la 588, cât sunt în actualul legislativ, la 464.


În viitorul Parlament vor fi, astfel, 312 deputați, cărora li se adaugă cei 16 deputați ai minorităților naționale (având în vedere că au fost respinse candidaturile aparținând minorității turco-musulmane și a ucrainenilor), și 136 de senatori. La fel ca și până în prezent, românii din afara granițelor vor fi reprezentați de doi senatori și patru deputați.


Comentează știrea

DODO
12 decembrie 2016
previzibil

cit timp va fi Gorghiu va conduce PNL acest partid nu va avea nici un viitor

Sufera doïo sufera
12 decembrie 2016
Rom.au ales cu mintea

Dodo rezultatul asta al pnl este fabulos.Voi pnl nu ati fi meritat nici 3 la suta..Ce a patit PNTCD ar fi fost ideal pt voi PNL...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5848 secunde