Senatorul Gigi Chiru:

"Propun ca marilor retaileri să li se interzică să distrugă mâncarea nevândută"

150

Articole de la același autor

Senatorul constănțean Gigi Chiru, de la PNL, a susținut, recent, în Parlament, declarația politică "Reducerea risipei de mâncare". Printre altele, parlamentarul constănțean a arătat că fiecare român aruncă, anual, aproape 100 de kilograme de mâncare.

"România, una dintre cele mai sărace țări din Uniune, își permite luxul de a renunța anual la cinci milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum. Suntem prea săraci pentru a risipi, în special mâncarea. Marile supermagazine, cele care trăiesc foarte bine de pe urma românilor, incinerează tone de mâncare bună, în loc să o ofere celor care au cu adevărat nevoie de ea. Sunt părinți care, din cauza veniturilor mici, nu au cu ce să-și hrănească copiii și sunt bătrâni care așteaptă lună de lună pachetele cu alimente date de autorități sau de Uniunea Europeană pentru a avea ce mânca", a spus în Parlament senatorul constănțean Gigi Chiru.

Parlamentarul a mai spus că statisticile arată că 15% dintre alimentele aruncate nici măcar nu au fost scoase din ambalaj. Această metodă ar veni în ajutorul ONG-urilor care, la rândul lor, prin centrele pe care le dețin, vor distribui mâncarea acolo unde este nevoie.

"Fiecare centru mare, supermarket, va fi obligat să încheie contracte cu astfel de organizații și instituții publice, prin care să distribuie alimentele spre zonele în care este nevoie. Îmi doresc ca și Constanța să devină un oraș care să aibă un astfel de program pilot, timp de un an-doi, pentru a vedea ce rezultate vom avea. Constanța chiar ar putea deveni un oraș-pilot în care am putea pune în aplicare acest program. Propun ca marilor retaileri să li se interzică să distrugă mâncarea nevândută și care nu a depășit termenul de valabilitate. În plus, pentru a exista o situație corectă față de marile supermaketuri, ar trebui ca, prin donația de mâncare, să li se ofere acestora beneficii fiscale", a mai spus senatorul Gigi Chiru, în declarația politică "Reducerea risipei de mâncare".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6225 secunde