€ 4.7315
£ 5.2727
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Proiect de lege pentru introducerea votului electronic

Ştire online publicată Miercuri, 27 Martie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Un proiect de lege, inițiat de Senat, prevede implementarea votului electronic la distanță pentru orice fel de alegeri, inclusive cele parlamentare, pentru Senat și Camera Deputaților.


Actul normative se adresează în primul rând cetățenilor români din străinătate, peste 3 milioane, susțin inițiatorii, dar și celor din țară care nu se pot deplasa la vot, de exemplu persoane cu dizabilități.

Procedura de vot ar urma să fie folosită pentru alegeri europarlamentare, locale, prezidențiale, precum și referendumurile naționale sau locale și va fi implementată în trei etape, timp în care va deveni o alternativă a votului clasic, fără a-l exclude pe acesta. Prima etapă va fi una experimental, care se va desfășura pe parcursul următoarelor trei scrutine naționale consecutive.

Proiectul de lege mai arată că, prin implementarea votului electronic la distanță, cetățeanul va primi confirmarea că votul său a fost înregistrat în urna electronică, că a fost procesat și mai ales că a fost numărat corect, fără vreo intervenție externă ulterioară sau vreo eroare umană.

Noul act normativ prevede că sistemul de vot electronic se supune unui proces de verificare și certificare de către Serviciul de Telecomunicații Speciale și de către o organizație independentă din domeniul securității informatice, desemnată de către Autoritatea Electorală Permanentă prin licitație publică internațională.

Conținutul buletinului de vot pe aplicația instalată va fi identic cu cel de pe hârtie, iar alegătorul va bifa căsuța/căsuțele dorite. După vot, sistemul electronic îi va transmite alegătorului, prin email sau sms, o confirmare că votul său a fost exercitat cu succes.

Dezbaterile asupra noului proiect de lege vor începe în următoarele săptămâni la Senat, primul for decizional.


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 7169 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 3912 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2952 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.4859 secunde