Primarul George Scupra a obținut finanțare pentru Castrul Roman de la Ovidiu. Ce se va întâmpla cu monumentul

618
Primarul George Scupra a obținut finanțare pentru Castrul Roman de la Ovidiu. Ce se va întâmpla  cu monumentul - ovidiu2-1539705224.jpg

Articole de la același autor

Primăria orașului Ovidiu a obținut finanțare europeană, de aproximativ trei milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională.

În cursul zilei de ieri, la sediul primăriei Ovidiu a avut loc conferința de lansare a proiectului de însemnătate națională și universală "Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman".

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea "Insulei lui Ovidiu", pe o suprafață totală de 7120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2816 mp iar diferența a fost obținută prin două acte de donație).

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului , o așezare romană și un apeduct roman. Este un monument de însemnătate națională, fiind pe lista monumentelor istorice.

Investiția este împărțită în trei obiective. Primul obiectiv vizează Castrul Roman care a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înălțime de 1.60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are patru turnuri la colțuri, două circulare și două dreptunghiulare. Cele două turnuri dreptunghiulare au doar două laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen). Cele două turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4x4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit, în anul 1984, un depozit monetar, cu piese de pe vremea împăratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii.

Bazilica Romană, reconstruită

Potrivit reprezentanților administrației publice din Ovidiu, al doilea obiectiv al proiectului face referire la Bazilica Romană (paleocreștină). Aceasta a fost construită înaintea Castrului Roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost identificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica a fost abandonată odată cu fortificația în perioada anilor 580 - 600. Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

În ceea ce privește al treilea obiectiv, acesta face referire la lucrările conexe: spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, două parcări pentru persoane cu dizabilități, o parcare pentru autocare).

Edilul orașului Ovidiu, George Scupra, a anunțat că durata de execuție și implementare a proiectului este de 2,5 ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Mai mult, șeful administrației publice din Ovidiu este optimist și spune că nu vor exista întârzieri în execuția proiectului.

"Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnică din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului", a spus edilul George Scupra.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : "Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural", Prioritatea de investiții 5.1. "Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4259 secunde