Mai multe ştiri online:

Primăriile din Constanța, paralizate. "Nu ne mai ajung banii nici să trăim"

Ştire online publicată Vineri, 17 Februarie 2017. Autor: Cosmin ZAPOROJAN
Mariana Gâju
Primăriile din Constanța, paralizate.
Florin Chelaru
Primăriile din Constanța, paralizate.
Primăriile din întreaga țară sunt paralizate de aproape două luni. În lipsa Bugetului de stat, administrațiile locale nu au putut să-și definitiveze și să-și aprobe propriile bugete, ceea ce înseamnă că nu pot derula lucrări sau face plăți decât în limita unui raport de 1/12 din bugetul anului trecut. Acest plafon va fi însă rapid depășit deoarece salariile au fost mărite de la 1 februarie, dar procentul de 1/12 se calculează la un buget pe 2016 în care erau incluse cheltuieli de personal mai mici.

De asemenea, primarii pot considera pierdute primele două luni ale anului în ceea ce privește demararea de noi lucrări sau investiții. În lipsa bugetelor, nu au putut demara proceduri de licitații sau contractarea de noi lucrări publice.

Primarii din județul Constanța spun că „nu se mai poata așa” și cer autorităților în drept să facă tot posibilul pentru a rezolva cât mai repede această criză.

„Faptul că nu a fost încă aprobat bugetul de stat ne împiedică să ne desfășurăm activitatea. Noi așteptam bugetul din luna ianuarie, dar suntem la jumătatea lui februarie și el nici nu a fost promulgat încă de președinte. Legea spune că de la 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat, unitățile administrativ-teritoriale sunt obligate să întocmească și să aprobe bugetele locale. Când se va întâmpla oare asta? Există riscul să ajungem la finalul trimestrului 1 al anului și noi să nu avem buget. Pe scurt, în momentul de față, nu ne ajung banii nici să trăim”, ne-a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna și președinte al Asociației Comunelor din România - filiala Constanța.

Curg notificările în primării

Mai mult decât atât, Mariana Gâju atrage atenția că primăriile nu își pot onora angajamentele de plată față de parteneri, constructori sau investitori, ceea ce poate avea repercusiuni în derularea proiectelor.

„Funcționăm foarte greu fără buget. Potrivit legii, putem angaja cheltuieli lunare în raportul de 1/12 din bugetul anului trecut. Asta înseamnă că până la aprobarea noului buget, noi suntem legați de mâini și de picioare. Această restricție ne îm-piedică să funcționăm normal, nu reușim să acoperim nici măcar operaținunile financiare curente. Nu putem face nici măcar lista de investiții, nu putem aproba plăți pentru lucrările în curs de desfășurare, nu putem plăti contracte și facturi scadente. Primim toată ziua notificări, somații de la constructori, investitori, dar nu avem ce face. Nu se mai poate așa. Primarii din întreg județul Constanța nu își pot desășura activitatea. Pe noi nu ne interesează politica, ci vrem să funcționăm normal și să ne ducem la bun sfârșit proiectele. De aceea, primarii din județul Constanța, și cred că vorbesc în asentimentul tuturor colegilor, solicită urgent, de îndată, aprobarea Bugetului de stat”, a mai adăugat Gâju.

Potrivit acesteia, în cadrul Adunării generale a Asociației Comunelor din România, care va avea loc în perioada 19-22 februarie, primarii vor adopta o declarație comună, prin care vor atrage atenția instituțiilor statului: Guvern, Parlament, Președinție, despre impasul în care au ajuns primăriile din cauza neadoptării la timp a bugetului pe 2017.

„Avem proiecte, dar nu le putem demara“

La fel de revolat de situație este și primarul orașului Năvodari, Florin Che-laru. „Este inacceptabil ce se întâmplă. Bugetul este ținut în loc de un om care, aflat pe pârtia de schi, vrea să ne lase impresia că studiază cifrele din buget. Avem foarte multe proiecte frumoase, importante, lucrări de realizat în Năvodari pe care nu le putem face deoarece suntem la jumătatea lui februarie și noi nu avem încă Bugetul de stat. Vă dați seama că și mâine dacă ar fi promulgat bugetul, tot ar mai dura 2 săptămâni până când vom primi toate informațiile de la Finanțe, Trezorerie, cotele defalcate, pentru a ne putea construi bugetul. Noi ne-am conturat, știm în mare ce vrem să facem, dar până nu primim oficial de la Finanțe cifrele nu putem definitiva nimic. În plus, noi suntem obligați să funcționăm lunar cu 1/12 din bugetul anului trecut până la adoptarea noului buget, iar de la 1 febru-arie a crescut salariul minim. De unde vom acoperi această diferență pentru plata salariilor angajaților din sectorul public din Năvodari? Aici nu mai e vorba de proiecte și investiții, ci de banii oamenilor”, ne-a declarat primarul din Năvodari. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8952 secunde