Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel:

"Prezența NATO în Marea Neagră, dovadă că marea va rămâne liberă"

262
Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel, consideră că prezența grupărilor navale permanente ale NATO la Constanța, din care fac parte și două nave britanice, transmite un puternic semnal de siguranță pentru libertatea de navigație pe Marea Neagră.

Paul Brummel a declarat, sâmbătă, că prezența grupărilor navale permanente ale NATO la Constanța, din care fac parte și navele britanice HMS "Duncan" și HMS "Enterprise", transmite un puternic semnal de siguranță pentru libertatea de navigație în Marea Neagră.

"Cred că prezența grupărilor navale permanente ale NATO la Constanța, SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) și SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), în a căror componență se regăsesc distrugătorul HMS «Duncan» și nava multirol de supraveghere hidrografică și oceanografică HMS «Enterprise», transmite un semnal foarte puternic, un mesaj de siguranță, că Marea Neagră va rămâne o mare liberă, o mare pentru toți, că Marea Britanie este alături de colegii din România pentru a asigura securitatea europeană și a aliaților", a precizat ambasadorul britanic, la bordul distrugătorului "Duncan", citat de Agerpres.

Când a vizitat HMS "Enterprise" în Portul Constanța, Paul Brummel și-a amintit că ultima vizită la bordul navei a făcut-o în precedentul său mandat diplomatic din Caraibe.

"Este un semn că flota maritimă britanică este cu adevărat una cu misiuni globale. Sunt foarte bucuros că mulți cetățeni din Constanța au profitat de această ocazie pentru a vizita «Duncan» și «Enterprise» și navele turcești pentru a vedea cum îi pot proteja aceste forțe NATO pe toți din România și toți din teritoriul NATO", a apreciat diplomatul britanic.

Ambasadorul Brummell a remarcat că anul 2017 a fost cel mai intens în istoria relațiilor bilaterale în privința colaborării în domeniul apărării, enumerând cele două vizite ale distrugătorului HMS "Duncan" la Constanța, prezența a o mie de soldați britanici care au participat la exerciții cu camarazii români și dislocarea la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" a unui detașament de patru avioane Eurofighter Typhoon, pentru a contribui la asigurarea spațiului aerian al NATO.

"Deci, suntem împreună cu voi și urez tuturor o vizită foarte plăcută la aceste nave", a încheiat ambasadorul.

v v v

La rândul său, comandantul SNMG2, comodorul Mike Utley, a detaliat specificul misiunilor pe care le desfășoară gruparea sa navală și contextul în care evoluează aceasta în bazinul Mării Negre și al Mediteranei.

"Misiunea mea aici, în funcția de comandant al Grupării Navale NATO - SNMG-2, are trei aspecte. În primul rând, trebuie să reasigurăm aliații din NATO și partenerii, națiunile partenere, că NATO este pe mare în zona aceasta, că asigură libertatea pe mare și susținem, contribuim la prosperitatea economiei și populației din zonă. Apoi, în al doilea rând, să dovedim că suntem pregătiți pentru operațiuni contingente. Sunt două grupări ale NATO, una în nord, alta în sud. Noi facem parte din gruparea de sud și aceasta poate acționa independent, în funcție de deciziile politice ale NATO, de a desfășura operațiuni într-o direcție militară sau, de securitate, ori pentru a răspunde unor nevoi umanitare. Aceste două grupări navale se pot alătura pentru a constitui o flotă maritimă, de o excepțională capacitate, pentru a descuraja și a se opune agresiunilor contra aliaților NATO. Și, în al treilea rând, vreau să vă mărturisesc că, în prezent, jumătate din gruparea mea (SNMG2) operează în Marea Egee, conducând operațiuni de siguranță și salvare pe mare pentru acordarea de asistență umanitară în cazurile de emigrație clandestină. Acționăm pentru ca oamenii aflați în situații disperate să nu își piardă viața pe mare. De asemenea, acordăm suport operațiunilor UE, atunci când suntem solicitați, așa cum este cazul în problema Libiei", a precizat comodorul Mike Utley.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6314 secunde