€ 4.7287
£ 5.3209
$ 4.1834

Mai multe ştiri online:

Președintele UDTR, Fedbi Osman, mesaj cu prilejul Zilei Limbii Turce

Ştire online publicată Miercuri, 05 Iunie 2019. Autor: Carmen MOCANU
Etnicii turci sărbătoresc, astăzi, 5 iunie, pentru al treilea an consecutiv, cu satisfacție și bucurie în suflet, Ziua Limbii Turce. Din anul 2016, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 223 și a promulgării acesteia de către Președintele României, etnicii turci se bucură de dreptul de a sărbători ziua de 5 iunie, ca Zi a Limbii Turce. 
Potrivit legii inițiate în urmă cu trei ani de deputatul Iusein Ibram, „anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Turce, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității turce, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic și/sau financiar, după caz, organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile. Totodată, în instituțiile de învățământ în care se predă limba turcă, în ziua de 5 iunie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători“. 


„Suntem onorați că Ziua Limbii Turce este o sărbătoare consfințită oficial de către statul român, o zi dedicată limbii materne de care noi, etnicii turci, suntem mândri. Această confirmare oficială demonstrează încă o dată respectul de care se bucură comunitatea turcă din România din partea statului. În această zi de sărbătoare, care în acest an coincide cu Sărbătoarea Ramazanului, ne îndreptăm în primul rând gândul către cei mai mici membri ai comunității turce, dar și către părinții acestora cărora le revine un rol important în educația copiilor și în înscrierea lor din clasele primare la cursurile de limba maternă. Toți etnicii noștri trebuie să conștientizeze faptul că limba maternă este elementul fundamental al păstrării identității etnice, iar nouă, ca organizație reprezentativă a comunității turce din România, ne revine misiunea importantă de a promova în continuare prin activitățile noastre valorile identitare ale minorității turce“, este mesajul transmis de președintele Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), Fedbi Osman. 


El a mai adăugat că UDTR va marca Ziua Limbii Turce printr-un spectacol de gală la care vor urca pe scenă ansambluri folclorice aparținând UDTR, dar și invitați speciali din Turcia, Macedonia și Republica Moldova, sâmbătă, 8 iunie, ora 14.00, în aula Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” din Constanța. 
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7233 secunde