Președintele Klaus Iohannis, îndemn pentru românii din Franța: "Să fiți mai uniți"

338
Președintele Klaus Iohannis,  îndemn pentru românii  din Franța:

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, ieri, pe românii din Franța să fie mai uniți și să rămână implicați pentru a contribui la modernizarea României.

"Cunosc bine aspirațiile și dificultățile pe care le întâmpinați. În acest moment special, vă îndemn să fiți mai uniți decât oricând și să rămâneți la fel de implicați pentru a contribui, fie la Paris, fie chiar în țară, la modernizarea României. Poate că unificatorul, catalizatorul care unește ingredientele la care am făcut referire este redobândirea încrederii într-un destin: cel al unei Românii puternice, europene, care își respectă trecutul și privește cu încredere spre viitor", a declarat șeful statului la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității românești, organizată la Ambasada României la Paris.

Potrivit Agerpres, el le-a transmis românilor din Franța că reprezintă cu cinste România. Șeful statului s-a declarat bucuros și emoționat să se întâlnească cu românii din Franța în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

"Este un moment simbolic, de extraordinară bucurie pentru noi toți. Și este firesc să fie așa, fiindcă Marea Unire a însemnat, pe lângă înfăptuirea visului de veacuri al românilor, și o transformare profundă a țării noastre. Unirea a adus cu sine modernizarea României și integrarea ei în rândul națiunilor europene. Știm cu toții însă că ziua mult așteptată a venit după o perioadă foarte grea. La începutul anului 1918, când țara era sub ocupație străină, când populația se confrunta cu mari lipsuri, puțini și-au imaginat că 1 decembrie îi va găsi pe românii din Vechiul Regat alături de cei din Basarabia, Bucovina și Transilvania. Au fost sacrificii foarte mari pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, urmate de eforturi politico-diplomatice neobosite. Mai presus de toate, însă, au existat speranță și o încredere fără margini a înaintașilor noștri de la 1918 într-un destin comun al tuturor românilor", a spus Iohannis.

Președintele a afirmat că Franța a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial, amintind de misiunea militară condusă de generalul Berthelot și de faptul că granițele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne. Președintele Klaus Iohannis este însoțit în Franța de soția sa, Carmen Iohannis. (C.V.M.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8921 secunde