Președintele Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii privind CSM

355
Președintele Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii privind CSM - presedintele-1529672986.jpg
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ care modifică și completează Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, informează Agerpres.

"Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii vizează intervenții legislative substanțiale de natură să afecteze funcționarea CSM și rolul constituțional al acestuia, de garant al independenței Justiției, exercitarea mandatului de membru al acestei autorități publice, precum și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, legea transmisă la promulgare cuprinde norme contradictorii, trimiteri la dispoziții inexistente în conținutul Legii nr. 317/2004, dispoziții neclare și/sau necorelate între ele și chiar paralelisme legislative, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament", afirmă Klaus Iohannis în cererea de reexaminare transmisă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Șeful statului arată că se introduc două noi condiții cu privire la eligibilitatea membrilor CSM, și anume: o vechime de cel puțin 7 ani în funcția de judecător sau procuror definitiv, respectiv ca acele persoane să nu fi fost sancționate disciplinar în ultimii 3 ani, iar având în vedere durata procedurilor disciplinare, în lipsa unei mențiuni privind sancționarea disciplinară definitivă, el susține că norma este neclară, întrucât un judecător/procuror care nu a fost sancționat disciplinar definitiv nu va putea candida pentru a ocupa o funcție de membru al CSM.

"Pentru că legea nu distinge, este posibilă interpretarea că nu îndeplinește această condiție un judecător/procuror sancționat disciplinar de către Secție (de judecători/de procurori), dar care a făcut un recurs asupra căruia Înalta Curte de Casație și Justiție nu a pronunțat încă o hotărâre definitivă. Pentru claritatea normei, apreciem că este necesar ca legiuitorul să menționeze drept condiție pentru ocuparea funcției de membru CSM sancționarea disciplinară definitivă în ultimii 3 ani", spune Klaus Iohannis.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7647 secunde