€ 4.726
£ 5.3065
$ 4.2193

Mai multe ştiri online:

Președintele Iohannis a respins bugetul pe 2019. „Este bugetul rușinii naționale“

Ştire online publicată Sâmbătă, 23 Februarie 2019. Autor: Carmen MOCANU
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va sesiza Curtea Constituțională în privința legii bugetului pe anul 2019.

„Există, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, ci are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE din care facem parte, se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza CCR pe bugetul 2019, bugetul rușinii naționale“, a declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că va sesiza CCR și în privința legii de aprobare a plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

În opinia președintelui, bugetul este unul nerealist, supraevaluat și întârziat.

„Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției și asta este prima mare minciună din buget“, a afirmat Iohannis.

El a amintit că, în conformitate cu legea, PSD trebuia să prezinte bugetul pe 15 noiembrie anul trecut.

Totodată, președintele a criticat și declarațiile cu privire la spitalele regionale.

„Acum câteva zile, ministrul PSD, întrebat fiind cum este cu spitalele regionale, mult discutatele spitale, promisele spitale regionale, a răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi: în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare! Păi ăștia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiții publice, promit și nu fac. În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din 270 de milioane propuse pentru finanțarea partidelor“, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, o victimă sigură a acestui buget este administrația locală.

„Comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât anul trecut. Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Cum să-și realizeze investițiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebui să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget“, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7674 secunde