Președintele Iohannis a primit, la Washington, distincția "Light Unto the Nations"

148
Președintele Iohannis a primit, la Washington, distincția

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a primit, ieri, la Washington, distincția "Light Unto the Nations", premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC) șefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.


Ceremonia s-a desfășurat în cadrul Forumului Global al AJC, care are loc în capitala Statelor Unite ale Americii în perioada 4-6 iunie, cu peste 3.000 de participanți din peste 70 de state. Forumul Global al AJC este cea mai mare întrunire a unei organizații evreiești la nivel mondial, la care participă șefi de state, de guverne, miniștri ai Afacerilor Externe, precum și reprezentanți ai Congresului SUA și ai instituțiilor federale.


Distincția i-a fost decernată președintelui României pentru rolul său decisiv în consolidarea democrației și statului de drept, pentru eforturile sale susținute în combaterea antisemitismului și pentru întărirea relațiilor țării noastre cu SUA și Israel. Premiul a fos înmânat de către Allen J. Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC. Acesta a subliniat, în numele organizației, că șeful statului român a urmărit continuu "o viziune tenace pentru o lume mai justă și mai armonioasă", fiind o voce a clarității morale. A amintit de protestele anticorupție din România de la începutul anului curent, arărând că președintele Klaus Iohannis s-a poziționat "de partea dreaptă a istoriei, impunându-se pentru statul de drept, democrație, libertate și transparență. (...) Bucureștiul a ridicat atunci standardele morale", potrivit Administrației prezidențiale.


În discursul susținut cu această ocazie, Klaus Iohannis a mulțumit pentru prestigiosul premiu, pe care l-a dedicat României și poporului român, care prin efort, implicare și uneori sacrificiu și-a câștigat locul printre națiunile care prețuiesc, protejează și promovează principiile democrației, statul de drept, economia de piață liberă și o societate deschisă.


Președintele României a subliniat faptul că acest premiu îl responsabilizează și îl angajează suplimentar în efortul de a întări justiția, democrația, statul de drept, atât pentru România, dar și pentru regiune și la nivel mondial.


Șeful statului a evidențiat, cu acest prilej, și angajamentul său personal pentru promovarea unei Românii puternice, în Europa și în lume, toate măsurile și acțiunile de politică externă și în cadrul parteneriatelor strategice, inclusiv cu SUA, fiind coerente cu acest deziderat.


Președintele Iohannis a remarcat și faptul că anul 2017 este unul special în relația bilaterală cu SUA, împlinindu-se două decenii de la fondarea Parteneriatului Strategic între cele două țări, care are ca bază valorile democratice, statul de drept și o puternică poziție comună pentru securitatea euro-atlantică.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.625 secunde