Premierul Tudose a inaugurat punctul de frontieră Lipnița -Kainargea. "Este un moment simbolic"

425
2

Articole de la același autor

Premierul Mihai Tudose a participat, ieri, la ceremonia de deschidere a punctului de trecere a frontierei Lipnița (România) - Kainargea (Bulgaria), alături de omologul bulgar, Boiko Borisov, ocazie cu care a subliniat importanța evenimentului. La ceremonie, au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul de Interne al Bulgariei, Valentin Radev, precum și autorități din județul Constanța.

"Este un moment simbolic, este un moment care deschide o zi ce va sta sub semnul interconectivității și a eforturilor comune ale celor două țări, celor două guverne, eforturi în vederea operaționalizării a tot ceea ce înseamnă intercontectare locală, regională, energetică, de siguranță în comun a celor două țări. Sunt onorat că împreună cu premierul Republicii Bulgaria dăm startul unei zile care, cred eu, că va fi de însemnătate pentru viitorul comun al celor două țări", a spus premierul Mihai Tudose.

Noul punct de trecere a frontierei se alătură celor nouă existente cu specific rutier, deschise traficului internațional, la granița României cu Bulgaria, operaționalizarea acestora urmând să asigure creșterea fluenței traficului de călători între cele două țări.

Punctul de Trecere a Frontierei Lipnița - Kainargea funcționează în subordinea Gărzii de Coastă și este deschis pentru traficul internațional de persoane și de mărfuri, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone.

Deocamdată, noul punct nu va funcționa non-stop, ci doar în intervalul 8.00 - 20.00.

Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii și al produselor supuse controlului fitosanitar.

Lucrările de amenajare și modernizare desfășurate au avut în vedere ca acesta să întrunească condițiile pentru a fi deschis în regim de trafic internațional conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare și ieșire din țară, cabine de control, spații interioare, echipamente tehnice și IT.

Personalul care își desfășoară activitatea în supravegherea și controlul trecerii frontierei este asigurat prin redistribuire de la structurile Poliției de Frontieră.

Deschiderea acestui punct de trecere a graniței româno-bulgare se înscrie în sfera consolidării relațiilor bilaterale dintre cele două state, răspunzând dezideratelor acestora de promovare și susținere a intereselor comune, fiind în concordanță cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulații a persoanelor, peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Operaționalizarea noului punct de frontieră, în regim internațional, constituie o măsură favorabilă pentru dezvoltarea economiei productive și comerciale, pentru promovarea turismului, pentru facilitarea accesului la infrastructura de transport în zona transfrontalieră, cât și pentru înlesnirea mobilității bunurilor și persoanelor.

Investiția de peste șase milioane de euro a fost realizată cu fonduri europene. 

Comentează știrea

DODO
4 octombrie 2017
ca fratii

Sa nu uitam ca bulgarul asta cu ceafa groasa ne-a facut mamaligari ( ceea ce este cam adevarat ) dar acum avem si noi unul cu ceafa la fel si minte asisderea

Ilie
4 octombrie 2017
Frontiere

Dacă tot nu sunt primite în "Schengen", România și Bulgaria ar trebui să constituie împreună un "mini-Schengen". În acest fel ar dovedi că pot face parte și din "Schengen".

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4248 secunde