Poetul național tătar Mehmet Niyazi, comemorat de UDTTMR, la Medgidia

497
Poetul național tătar Mehmet Niyazi, comemorat de UDTTMR, la Medgidia - 24272933151663865176162319804481-1511962698.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România prin Filiala Medgidia organizează, joi, 30 noiembrie 2017, o activitate cultural - artistică în cadrul căreia va fi comemorat poetul național tătar Mehmet Niyazi, la împlinirea a 86 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Manifestările se vor desfășura după următorul program:

Ora 10,00 – depunere de coroane la mormântul poetului Mehmet Niyazi - Cimitirul Musulman din Medgidia

Ora 11,00 – depunere de coroane la bustul poetului Mehmet Niyazi - Parcul Poștă din Medgidia

Ora 14,00 – decernarea Premiului "Mehmet Niyazi" - Casa de Cultură "I.N. Roman" din Medgidia.

În cadrul programului, copiii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare a UDTTMR vor recita poezii din creația lui Mehmet Niyazi, ansambluri ale UDTTMR vor susține un scurt program artistic, iar Metin Omer, titularul cursului "Istoria și civilizația tătarilor", va vorbi despre viața și activitatea poetului, pedagogului și jurnalistului Mehmet Niyazi.

Născut în 1878 în satul Așșîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de țărani săraci, poetul, pedagogul și ziaristul Mehmet Niyazi a militat pentru promovarea culturii și identității tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar și în România.

Premiul "Mehmet Niyazi" pentru cultivarea și promovarea valorilor literaturii, artei și culturii tătare din România a fost instituit prin Legea nr. 366/2007, lege inițiată de fostul deputat al UDTTMR Aledin Amet, și reprezintă o recunoaștere atât a personalității lui Mehmet Niyazi, cât și un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.

Premiul se acordă în fiecare an la data de 30 noiembrie, dată la care se presupune că ar fi murit poetul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1101 secunde