PNL și USR solicită revizuirea Constituției. Proiectul a fost depus în Parlament

350
PNL și USR solicită revizuirea Constituției. Proiectul a fost depus în Parlament - pnlsiusrsolicitarevizuirea-1562100894.jpg

Articole de la același autor

PNL și USR au depus, ieri, la Parlament proiectul de revizuire a Constituției, care transpune rezultatele referendumului din data de 26 mai, precum și inițiativa "Fără penali în funcții publice". 


Potrivit liderului deputaților liberali, Raluca Turcan, proiectul este susținut de 115 parlamentari și are în vedere interzicerea dreptului de a fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. 


"Acest proiect vizează ca amnistia și grațierea să nu mai fie posibile. Vorbim deopotrivă despre amnistie și grațiere colectivă, cât și de amnistie și grațiere individuale, așa cum prevede în momentul de față Constituția. Tot în baza acestui proiect de lege, ordonanțele de urgență vor fi diminuate ca abundență, pentru că am crescut instituțiile care pot să sesizeze constituționalitatea pe ordonanțele de urgență. Nu în ultimul rând, așa cum s-a solicitat la semnarea pactului inițiat de președintele Klaus Iohannis, integritatea în funcția publică este prevăzută în acest text deopotrivă pentru instituțiile publice din România, cât și pentru Parlamentul European", a declarat Raluca Turcan, la Digi 24. 


Ea a spus că partidele de opoziție speră ca în noua sesiune parlamentară să se intre în dezbaterea pe articole. 
În altă ordine de idei, potrivit expunerii de motive a proiectului, modificările vizează și funcția de eurodeputat, în sensul că nu pot fi aleși în Parlamentul European cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. 
Propunerea mai prevede și interzicerea acordării, de către președintele României, a grațierii individuale pentru fapte de corupție. 


"România are nevoie de o reformă constituțională" 
În același timp, Guvernul nu va putea da ordonanțe de urgență ce afectează legile organice care reglementează infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora, acordarea amnistiei sau a grațierii colective și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi. 


De asemenea, expunerea de motive face referire și la inițiativa cetățenească "Fără penali în funcții publice", context în care președintele USR, Dan Barna, a precizat că acesta este "un prim pas".  


"Spun că este un prim pas pentru că România are nevoie de o reformă constituțională mai amplă și suntem convinși că, în momentul în care, după niște alegeri la termen sau anticipate, vom avea o majoritate fără PSD, prin care România va putea să se însănătoșească, vom merge mai departe cu celelalte propuneri care vorbesc despre o reformă a CCR, confiscarea extinsă, reforma statului - toate elementele prin care România practic trebuie să-și modernizeze Constituția", a explicat Dan Barna. 
"Corelativ, se impune includerea în propunerea legislativă de revizuire a reglementării referitoare la interzicerea dreptului de a fi ales în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, textul normativ propus fiind o preluare a inițiativei cetățenești avizată de Curtea Constituțională și aflată în procedură parlamentară pentru dezbatere și adoptare. Preluarea acesteia în prezenta inițiativă de revizuire permite parcurgerea unui proces legislativ unitar și organizarea unui singur referendum de aprobare a revizuirii Constituției", se menționează în document. 


XXX 
Reamintim că, la referendumul din data de 26 mai, cetățenii au fost chemați de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunțe prin "Da" sau "Nu" cu privire la întrebările: 1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?" 2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5677 secunde